Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko by mohlo poskytnúť prácu tisíckam Ukrajincov
Zdielať na

Slovensko by mohlo poskytnúť prácu tisíckam Ukrajincov

BRATISLAVA / Kým svet rieši ako ekonomicky dotlačiť Rusov k mieru - krajiny zaplavené migrantmi riešia ako ľuďom na úteku zabezpečiť aspoň trochu normálny život. A s tým súvisí práca. Cestovný ruch, poľnohospodárstvo, logistika. To sú iba niektoré zo sektorov, v ktorých by sme dokázali okamžite zamestnať tisícky Ukrajincov. Prílev našich východných susedov síce môže čiastočne zaplátať dieru na slovenskom pracovnom trhu, otázne však je - na ako dlho?

Na Slovensku máme dlhodobo 60-70 tis. voľných pracovných miest," skonštatoval analytik INESS Robert Chovanculiak.

Pomôcť by mohol práve prílev cudzincov na Slovensko.

Už teraz sú tu voľné pracovné miesta, ktoré sa vedia obsadiť Ukrajincami. Nevieme ich počítať v stovkách, ale v tisícoch,” povedala Nikol Richterová, PR manažérka portálu Profesia.sk.

Pracovné portály evidujú rastúci počet žiadostí o zamestnanie z radov Ukrajincov a chystajú sa na nával ďalších. Zamestnávatelia preto volajú po systéme, ktorý by dokázal zjednotiť vhodné pracovné ponuky a predstaviť ich záujemcom v ukrajinčine.


Práve prisťahovalectvo bude jedných z nevyhnutných riešení, aby sme dokázali udržať chod hospodárstva na patričnej úrovni tak, aby sme stále vyššie a vyššie náklady sociálneho systému dokázali reálne zaplatiť," povedal Rastislav Machunka, viceprezident AZZZ SR.

Vlani na Slovensku pracovalo 20 tisíc Ukrajincov, pričom v ČR to bolo viac ako 20 tisíc," Robert Chovanculiak. 

Kým dosiaľ u nás pracovali najmä v priemyselnej výrobe, teraz im, na základe zaslaných životopisov, budeme môcť ponúknuť aj miesta v iných sektoroch, vrátane IT sektora, prípadne im ušiť prácu na mieru.

Nikol Richterová dodáva: "Vyše 50 % ľudí tam má VŠ vzdelanie, preto je tu predpoklad, že nebudú musieť hľadať uplatnenie iba na operátorských pozíciách."

Uznávanie dokladov z Ukrajiny nie je celkom jednoduché, takže to je ďalšia výzva na to, aby sme dokázali tento proces zrýchliť," vraví Rastislav Machunka.

"Už teraz sa špekuluje o tom, že veľký dopyt po práci by mohol opäť posadiť zamestnávateľov na koňa, čo by sa mohlo prejaviť na znížení platov v určitých odvetviach,” povedala Nikol Richterová. “Nevidím dôvod, aby sa také niečo znižovalo.

Motivovať by mohli práve platové podmienky, ktoré sú u nás, v porovnaní s Ukrajinou, oveľa štedrejšie.

Od januára sme sa rozhodli zvýšiť platy zamestnancom v prvej línii, t. j. v predajniach a skladoch, o cca 8 % v priemere,” ozrejmil Tomáš Bezák, hovorca LIDL.

Najjednoduchšie je v súčasnosti získať prácu v cestovnom ruchu, gastre a službách. Kríza na Ukrajine sa však na našom pracovnom trhu môže prejaviť aj negatívne. Veľmi veľký počet mužov sa totiž môže vrátiť domov a zapojiť sa do bojov. Aj preto je dôležité, aby sa pracovný trh otvoril pre väčší okruh cudzincov a z dočasnej brigády sa stala dlhodobá práca.

Pomoc pre utečencov pred ruskou agresiou má rôzne podoby:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy