Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dobrovoľníci spolu s hasičmi, policajtmi či vojakmi pomáhajú Ukrajincom utekajúcim pred vojnou
Zdielať na

Dobrovoľníci spolu s hasičmi, policajtmi či vojakmi pomáhajú Ukrajincom utekajúcim pred vojnou

UBĽA / Na hraniciach s Ukrajinou nosia bábätká na rukách aj policajti a colníci. Niektorí dobrovoľníci z Čiech a zo Slovenska nespali už viac ako 30 hodín. Hasiči tlačia kufre, podávajú horúci čaj aj jedlo. V Ubli dokázali fungovať úplne cudzí ľudia ako jeden zohraný tím. Medzi ľudí z Ukrajiny priamo na hraničný priechod prišla aj naša prezidentka. Maličký Miša v kočíku ju počas rozhovorov chytil za ruku a nechcel pustiť.

Deň štvrtý. Dobrovoľníci na hraniciach, ktorí sa predtým nepoznali fungujú ako roky zohraná partia. Počet žien a detí z Ukrajiny sa zvýšil o ďalšie tisícky. Od začaitku vojny prekročilo východnú hranicu viac ako 27 tisíc ľudí. Priamo na hranicu prišla aj prezidentka Zuzana Čaputová.

"Sama som mamou a predstava, že sa mám do hodiny zbaliť aj svoju rodinu a utiecť pred hrozbou vojny je nepredstaviteľná. Mala som pocit, že sú unavení ale šťastní, že sú u nás," povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Aj maličký Miša s mamou zanechali na Ukrajine všetko a práve prekročili našu hranicu. A chlapček počas rozhovorov chytil prezidentku za ruku.

"Drží ma za ruku a nechce ma pustiť," komentovala s úsmevom hlava štátu.

Pomáha každý. Vidieť policajta či colníka s bábätkom na rukách už nie je nič výnimočné. Na hraniciach pomáha aj množstvo dobrovoľníkov z Českej republiky. Organizujú transporty aj ubytovanie. Hovoria, že nespali vyše 30 hodín. Vedia, že aj oni sa musia vysporiadať s utrpením, ktoré vidia.

"Ja som vyčerpaná, ale snažím sa fungovať, nemám čas na emócie, moje emócie tu nehrajú rolu," vraví dobrovoľníčka z Čiech.

Dávid býva v Michalovciach, 50 km od Uble. Pracuje ako vodoinštaletér. Voľno dostal iba na pár dní, no presne vie, kde ho strávi.

"Sme tu dva dni, spali sme asi dve hodiny, pomáhame. Oddýchnem si potom," vraví Dávid.

Pri stane sa dnes azda prvýkrát ozýval aj detský smiech. Červenokrižiaci vedia, že deti sú najviac zraniteľné a aj takto im pomáhajú prekonať smútok za domovom.

"Prvý deň prešlo tadiať vyše 2000 ľudí, druhý 3500 a za posledných 24 hodín 4700 a toto číslo dnes určite prekonáme," komentoval situáciu Roman Gallik, vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia. 

Na druhej strany hranice čakajú unavené ženy s deťmi hodiny, kým prídu na rad. Čakacie doby by sa však mali na hraničnom priechode v Ubli znížiť.

"Som veľmi rada, že konkrétne na tomto hraničnom priechode sa podarilo dohodnúť, že ten proces sa urýchli a skráti sa administratívne vybavovanie," povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Na dvoch kamiónoch bolo dopravených vyše 40 ton humanitárnej pomoci. Prezidentka ju darovala nielen pre Ukrajinu ale aj pre chudobnejšie rodiny v regióne. Slováci počas týchto dní ukázali obrovskú spolupatričnosť, aktuálne sú však sklady plné.

Koordinátor iniciatívy Kto pomôže Ukrajine Braňo Tichý ďakuje za pomoc a žiada ľudí, aby boli pripravení poskytnúť ju aj neskôr: "vašu pomoc budeme potrebovať, nie však v tejto chvíli. Prosím, nechajte si ju u seba doma a príde čas, keď vás o ňu znova požiadame. Ďakujeme všetkým!"

Tak ako sa dalo čakať, pred ruskou agresiou utekajú ľudia do bezpečia aj smerom na Slovensko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy