Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rodičia a učitelia čelia otázkam detí ohľadom vojny. Informácie o konflikte v nich zanechávajú silné emócie
Zdielať na

Rodičia a učitelia čelia otázkam detí ohľadom vojny. Informácie o konflikte v nich zanechávajú silné emócie

SLOVENSKO / Pani učiteľka bude vojna na Slovensku? Môžeme iným deťom pomôcť? Aj takéto otázky teraz zaznievajú na základných školách. Deti pritom o vojne vedia z učebníc, no živý konflikt v nich zanecháva oveľa silnejšie emócie. Porozprávali sme sa preto so psychologičkou, ako o takýchto veciach hovoriť s deťmi.

"S ôsmakmi som mala prvú hodinu, informatika, vošli sme do učebne informatiky a začali húkať sirény v tom momente," hovorí učiteľka Martina Uhrinová.


Učiteľka Martina musela upokojovať situáciu po tom, čo sa v ranných hodinách ozvala skúška sirén. "Deti mi tu bledé zelené, normálne na vracanie im to bolo. Tak sme sa potom rozprávali, tiež sa im veľmi ťažko zaspávalo v noci. Veľmi zle to prežívajú," pokračuje učiteľka Uhrinová.

"Je to situácia, ktorú sme nezažili, je to nové aj pre mňa, lebo ja som z tej generácií, ktorá nezažila vojnu," povedala učiteľka pre prvý až štvrtý ročník. 

Podľa psychologičky je pri komunikácií o vojne na Ukrajine potrebné nachádzať takzvanú strednú cestu. "Deti potrebujú o tom hovoriť, či potrebujú ukľudniť alebo niekedy je bezpečné sa téme nevenovať chvíľu lebo je toho niekedy príliš veľa," vysvetlila psychologička Barbora Kuchárová.


"Každý má svoj názor a nie vždy sa zhodujú, niektoré ani nie," povedala žiačka siedmeho ročníka Justína. Deti sú v mnohom obrazom nás, dospelých. Dôležitú rolu v tomto prípade hrajú rodičia.

"Snažíme sa mu vysvetliť, že o čo sa tu jedná a že ruská agresia na Ukrajinu je porušenie ľudských práv, že takisto sú tam deti, ktoré chodia do školy," uviedol rodič Branislav.

"My máme doma prváčika a štvrtáčku. Zatiaľ sme túto tému pred deťmi neotvárali,"  priznala mamička.

"Ozaj nerobiť také tie strašenia pre deti, také tie čierne vízie o nejasnej budúcnosti," pokračuje psychologička.

Pri deťoch je dôležitý aj vek, v ktorom sa o týchto témach bavíte. "Tie informácie máme modifikovať tak, ako obuv pre deti 8-ročný chalan nosí inú veľkosť ako 16-ročný chalan," uviedla psychologička Kuchárová.

"Nechápeme ten dôvod, prečo sa takto neľudsky zachoval a načo rozpútava ďalšiu vojnu," hovorí Laura, žiačka siedmeho ročníka.  "Ja to moc nevnímam," priznal žiak Simon.

Deti pritom dokážu vnímať svoje okolie oveľa citlivejšie a nie je im cudzia pomoc. "Ako prvé ich napadlo to, ako sa asi cítia deti na Ukrajine, či môžu ísť do školy, kam budú utekať s rodičmi a ako im vieme pomôcť," uviedla riaditeľka Základnej školy Jeséniova v Bratislave, Zuzana Salinova.

"Toto ľudstvo sa mohlo poučiť, že toto nikam nevedie," uzavrela žiačka základnej školy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy