Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pre vojnu je v strehu aj pracovný trh. Zamestnať cudzinca je na Slovensku byrokraticky náročné
Zdielať na

Pre vojnu je v strehu aj pracovný trh. Zamestnať cudzinca je na Slovensku byrokraticky náročné

SLOVENSKO / Vojnový konflikt zasiahne aj pracovný trh. Mnohí Ukrajinci miera k nám. Analytici a zamestnávatelia vládu vyzývajú, aby konečne uvoľnila pravidlá pre prijímanie cudzincov. Kvalifikovanej pracovnej sily máme nedostatok tak či tak.

Utečenci, ktorí sem prídu, budú chcieť rýchlo začať niečo robiť. Myslí si aj Ukrajinec Eugen. Nielen kvôli živobytiu. "Najlepšie by bolo, keby tým ľudom dali nejakú robotu. Budú mať menej stresu," hovorí Ukrajinec pracujúci na Slovensku, Eugen Ivaškevič.

Zamestnať cudzinca je ale byrokraticky náročné. Hovoria o tom aj čísla u nás a u susedov. "Len v Českej republike ich bolo okolo 200-tisíc, v Poľsku minimálne cez jeden milión," priblížil analytik INESS, Martin Vlachynský.

Aj na vývoji posledných udalostí preto zamestnávatelia a ekonómovia apelujú na vládu. "Jednoznačne bude potrebné výrazne zjednodušiť byrokratický proces a zamestnávanie cudzincov," vyjadril sa generálny riaditeľ portálu Kariéra.sk, Peter Libuša

Vláda momentálne rieši najmä bezpečnostné, strategické, energetické a humanitárne otázky. "Neriešili sme to dnes, pretože ako som povedal, ten vývoj je tak dynamicky rýchly," povedal premiér Eduard Heger. Keď aj vláda nerieši zamestnávanie Ukrajincov a cudzincov hneď, mala by urýchlene. Odkazujú analytici.

"Jeden z najhorších scenárov, ktoré môže nastať je, že na Slovensku budeme mať tisíce utečencov, ktorí nebudú schopní sa zapojiť do ekonomického života," hovorí Vlachynský.

Záujem o prácu na Slovenku prejavilo aj pred obavami z vojny od začiatku roka stále viacej Ukrajincov. "Len vo februári tohto roku ich pribudlo v našej databáze už viac ako 400, pre porovnanie pred rokom to bolo 22 ľudí," priblížil marketingový manažér portálu Profesia.sk, Martin Menšík

Firmy budú zároveň zápasiť s problémom, že mnohí Ukrajinci pôjdu domov. Či už brániť vlasť pred ruskými okupantmi, alebo byť pri svojich rodinách.

"Aktuálne sú segmenty, kde chýba pracovná sila a v určitých segmentoch to môže spôsobiť výpadky," uviedol Peter Libuša.

Zamestnávatelia s Ukrajincami nemajú rozhodne problém a detto zamestnanci. "Ak si majú vybrať, že by ich kolegom bol zahraničný pracovník, tak by to bol Ukrajinec a potom iné krajiny typu Srbsko, Vietnam a tak ďalej," potvrdil Martin Menšík.

Od stavebníctva až po manažérske pozície u nás pracujú Ukrajinci, a nielen oni. Odkaz zamestnávateľov je preto jasný. V rýchlo meniacom sa svete treba uvoľniť skostnatené a pomalé byrokratické pravidlá zamestnávania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy