Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Generálporučík vo výslužbe: Ukrajina nijako neohrozovala Rusko, je to vymyslené
Zdielať na

Generálporučík vo výslužbe: Ukrajina nijako neohrozovala Rusko, je to vymyslené

UKRAJINA/RUSKO/SLOVENSKO / Každý vojnový konflikt zo sebou prináša obrovské množstvo informácií, ktoré pulzujú najmä na sociálnych sieťach. Tie zároveň formujú verejnú mienku v krajinách a vo svete. Preto je pre všetky štáty aj pre Slovensko dôležité aké správy sa objavujú. Vo veľkom sa šíria aj dezinformácie, ktoré prekrúcajú aktuálnu realitu na Ukrajine. A o nich rozprával bývalý zástupca náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR a generálporučík vo výslužbe, Pavol Macko.

Ako hodnotíte aktuálnu situáciu v prípade vojenských manévrov z pohľadu vášho postavenia v ozbrojených silách v minulosti?

Toto, čo teraz vidíme, tak je také metodické vedenie vojny. Systematicky postupujú ruské vojská. Najprv si vytvorili takú situáciu, že mali všetky sily a prostriedky v priestore, ohrozovali Ukrajinu z troch smerov, v druhej fáze sa zamerali na Donbas, uznali tie republiky, vytvorili si zámienku na pokračovanie. Teraz sme na začiatku tretej fázy, kde momentálne systematicky ničia miesta velenia, protivzdušnú obranu. Snažia sa atakovať politické a riadiace centrá, a preto aj ten útok na Kyjev. Je to taká systematická prípravná operácia. Ešte stále nevidíme tie hlavné sily, lebo tie budú nasadené až v tom okamžiku, keď dosiahnu vzdušnú nadvládu. To sa im už pomaly darí. Uvidia tú príležitosť, pretože pozemná operácia je najriskantnejšia, lebo tam je veľa vojakov. To, čo ale vidíme z tých informácií, to je taká typická vojnová hmla. Už dlho pred touto inváziou si pripravovali informačnú pôdu. Šírili sa rôzne dezinformácie, rôzne naratívy. Diskreditácia toho protivníka, všetko to má vytvoriť takú atmosféru, že je tu nejaká trestná výprava, ktorá má zabrániť nejakej hrozbe z Ukrajiny. Je to všetko vymyslené. Ukrajina nijako neohrozovala Rusko, ani na to nemá kapacitu. Celé to je o tom, že treba veľmi pozorne pozerať tie informácie, lebo bude veľa dezinformácií z jednej a z druhej strany.  Niektoré vznikajú aj preto, lebo situácia je nejasná a môže byť nesprávne vyhodnotená. Niektoré vznikajú cieľavedome. Je to klasické, pri všetkých konfliktoch to tak býva. 

Vedia to aj štáty vyhodnotiť? Lebo podľa všetkého naznačujeme, že ľudia by si mali dávať pozor na sociálnych sieťach, keď čítajú, aby nezdieľali každú informáciu, ktorú zdieľajú, lebo nemusí byť správna, alebo môže byť úplne vymyslená. Rusko už podobnú taktiku zvolilo pri Moldavsku, to už je dávny konflikt. Taktiež tam ale vytvorili zámienku genocídy ruských obyvateľov, vtedy tam vstúpili vojská. Svet na to až tak nereagoval a išli do zabudnutia. Teraz ale svet reaguje a informácie sú založené na rovnakých obvineniach.

Lebo musíte si nájsť propagandistickú zámienku. Ja som minule písal taký článok, že kto chce psa biť, palicu si nájde. Kto chce viesť vojnu, nájde si dôvod pre to, aby ju mohol viesť. Potrebuje to pre svoje vlastné obyvateľstvo, aby mu to tolerovalo. Preto to aj niekoľko mesiacov trvá. Rusko od roku 2014 vedie systematickú informačnú vojnu na všetkých frontoch. Čo sme videli pri tomto konflikte, pri tejto aktívnej fáze, bolo to, že začal rozsiahly kybernetický útok. Položili dole veľké množstvo serverov na Ukrajine. Pokračuje táto informačná kampaň, to je taká hybridná časť konfliktu. Prichádzajú tvrdé údery a hovorí sa o tom, že idú chrániť ľudí na Donbase, ale útočia 200 kilometrov od našich hraníc. Je jasné, že toto je celoplošný útok na Ukrajinu. Minimálny cieľ je, ak sa im nepodarí obsadiť, zničiť všetko, čo sa dá, rozbiť vojenskú infraštruktúru, rozbiť politické štruktúry, alebo riadiace civilné štruktúry štátu. A prípadne, že by nevedeli obsadiť Ukrajinu, aj rozbiť vojenský priemysel. Všetko, čo by mohlo Ukrajinu nejakým spôsobom postaviť na nohy. Bohužiaľ to takto v konfliktoch chodí a je to neobhájiteľné, lebo sú to ruské rakety, ruské tanky, ruské lietadlá, ktoré sú na ukrajinskej pôde a útočia na celú Ukrajinu.

Tá akcia je precízne pripravená. Na jednej strane sa bojuje, strieľa, na druhej strane hovoríme o dezinformáciách vo virtuálnom priestore. Ale aj tie dezinformácie môžu mať fatálny dopad. Aký?

Tak majú za prvé účel demoralizovať samotnú krajinu, ktorá sa chráni. Môžeme očakávať, že padnú informácie, že padne Kyjev, alebo niečo také. Účelom toho je ochromiť schopnosť prijímať zmysluplné rozhodnutia, koordinovať tú činnosť a dezinformácie idú aj na vonkajší svet, kedy majú nielen ospravedlniť tieto akcie, ale aj ochromiť našu schopnosť rozhodovať racionálne, prijímať účinné opatrenia pre vlastnú ochranu vo vnútri nášho spoločenstva, ale aj racionálne sa pozerať na ten konflikt. Samozrejme, štáty majú k dispozícii spravodajské informácie. To sú tie, ktoré my, bežní občania nemáme. Ale j tie spravodajské informácie majú taký charakter, že to nemáte na 100 percent potvrdené. To sú všetko indície, vyhodnocujú si to. Momentálne sme ale v takej situácii, že napríklad u nás sa dlhodobo vedú tieto dezinformačné kampane a tie priamo atakujú na našu schopnosť prijímať rozhodnutia byť napríklad aj rozhodným členom v rámci Európskej únie, v rámci NATO. V súvislosti s dohodou s USA sa viedla úplne nepriateľská kampaň. To už hraničilo so snahou vyvolať konflikt v rámci krajiny. To je to, čo nás ochromuje, pretože aj vláda je potom opatrnejšia, nevie prijímať účinné a rýchle opatrenia. To je zmysel týchto atakov a dezinformácií. 

Čo sa týka informácií a dezinformácií, objavujú sa aj v tomto konflikte. Môže to byť aj niečo malicherné, ako fotografia. Objavili sa fotografie vztyčovania ruskej vlajky v Donbase, tá fotografia ale pochádzala z roku 2014. Objavili sa informácie o silnom útoku ruských vojsk a napokon fotografia bola z výbuchu v Bejrúte v Libanone. Takéto fotografie a informácie sa budú objavovať a musíme si dávať pozor. Čo má človek robiť, aby v tom celom vedel vyjsť. 

Zachovať zdravý rozum, snažiť sa hľadať si viacero zdrojov. Ľudia majú tendenciu neveriť mainstreamovým médiám ,ale tie sú najspoľahlivejšie. Vy tu v redakcii máte štandardnú kontrolu zdrojov, odkiaľ beriete informácie, neskočíte na prvú informáciu, na prvý článok. Dnes portál za 20 eur sa podobá profesionálnemu spravodajskému portálu. Najlepšia stratégia je taká, ktorá protivníka rozloží zvnútra a sám sa vzdá bez boja. Aj toto je cieľom dezinformácií- šíriť cieľavedome, to robia tie bojujúce strany, a potom je tu skupina aktivistov. My sme na sociálnych sieťach tak zafixovaní, že ľudia veľmi emotívne šíria všetko, čo zachytia. Ani to nedočítajú. Súčasťou sú potom aj nenávistné komentáre.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy