Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborníci pochybujú o sankciách voči Rusku, zneisteli aj svetové burzy
Zdielať na

Odborníci pochybujú o sankciách voči Rusku, zneisteli aj svetové burzy

BRATISLAVA / Západné mocnosti sú pripravené zareagovať na vojenskú agresiu na Ukrajine tvrdými sankciami. Viacerí však už teraz pochybujú o ich účinnosti, keďže Rusko urobilo v uplynulých rokoch všetko preto, aby bolo pevnosťou.

Keďže vojenský globálny konflikt je až posledná možnosť, ako prvé sa na rad dostanú sankcie voči Rusku. Akú by mali mať podobu? "Ekonomické sankcie, personálne sankcie pre čo najširší okruh režimu kremeľského a pristúpiť k budovaniu európskych obranný ch vojenských síl," uviedol Mikuláš Dzurinda, bývalý premiér a poradca ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. 

Cieľom je odrezať Moskvu od zdrojov financovania vojenskej agresie. "Podľa mňa by malo byť na stole zmrazenie účtov ruských oligarchov a občanov v západných bankách," uviedol Ivan Mikloš, bývalý minister financií a súčasne prezident MESA 10. Odhady vravia, že na nich majú okolo 1 500 miliárd dolárov."  Najviac sa zároveň skloňuje vylúčenie Ruska zo systému medzibankového platobného systému Swift. "Ale sú spôsoby, akými by sa dal ten Swift nahradiť - Rusko by si našlo nejakú cestu, ako by dokázalo na finančnom trhu fungovať, ale bolo by to výrazne sťažené," uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. 

Sankcie nemusia stačiť

Viacerí analytici však varujú, že sankcie samé o sebe nebudú stačiť a môžu mať podobný efekt, ako keď sa chystáte špáradlom zaútočiť na leva. Preto treba zároveň pomôcť Ukrajine, aby sa dokázala voči agresii efektívne brániť. Netreba však zabúdať, že sankcie sú dvojsečná zbraň a nezasiahnu len Rusko, no pocítime ich napríklad aj my tu na Slovensku. V tom lepšom prípade nás zaleje ďalšia vlna zdražovania. "Budú súvisieť najmä s cenou plynu, s cenou ropy, s cenou tepla, s cenou elektriny," uviedol Ivan Mikloš. 

Nemusí však zostať len pri tom. "Môže nastať aj ten scenár, že Rusko odpojíme od Swiftu a Rusko nás odpojí od energií," hovorí Stanislav Pánis, analytik J&T Banky. "Rusko má v súčasnosti trhový podiel 45% na dodávkach plynu do Európy," hovorí výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvašňovský. 

V reakcii na začiatok invázie stúpla jeho cena o 30 %. Na Slovensku sme však naň odkázaní. Čo by nám hrozilo bez plynu? "Mali by sme tu, samozrejme, ekonomické blackouty, ktoré by viedli k ekonomickému kolapsu, k dramatickému rastu inflácie a k dramatickému poklesu životnej úrovne v prípade toho najčiernejšieho scenára," dodáva Pánis. 

Aj preto ďalší nápad, ako vytrestať Rusko. "Súčasťou tých sankcií by malo byť napríklad aj vyvlastnenie zásobníkov, ktoré v Rakúsku a Nemecku vlastní alebo má prenajaté Gazprom," hovorí Ivan Mikloš. 

Panika na akciových trhoch

Panika zavládla aj na svetových trhoch. Začali sa prepadávať a padá aj ruský rubeľ. Naopak rapídne nahor šla ropa, či plyn. Polepšil si aj klasický bezpečný ostrov - zlato. Najmä drahé nerastné suroviny budú našej krajine spôsobovať problémy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy