Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovenských potravín je v obchodoch dosť, v extrémnych prípadoch by mohlo chýbať bravčové, hydina či ovocie
Zdielať na

Slovenských potravín je v obchodoch dosť, v extrémnych prípadoch by mohlo chýbať bravčové, hydina či ovocie

BRATISLAVA / Podiel slovenských potravín v obchodných reťazcoch sa už niekoľko rokov drží okolo úrovne štyridsiatich percent. Vyplýva to z prieskumov, ktoré pravidelne robí poľnohospodárska a potravinárska komora. Inými slovami možno povedať aj to, že sme závislí od dovozu potravín, najmä zo susedných krajín.

Spotrebitelia nad tým zrejme neuvažujú pri každom nákupe, pretože ponuka je pestrá. Problémy by ale mohli nastať, ak by prepukol nejaký veľký medzinárodný konflikt, prípadne ak by prišli extrémne suché letá. "V prípade nejakej neopísateľnej situácie, že sa tu zastavia hranice, alebo niekde bude neúroda, tak my nemáme dostatok bravčového mäsa, nemáme dostatok hydinového mäsa, nemáme dostatok ovocia," uviedol predseda Slovenskej potravinárskej komory Emil Macho. 

Podľa SPPK oproti predchádzajúcemu prieskumu na pultoch mierne narástol podiel slovenských vajec, zemiakov, čerstvej zeleniny, či sladkovodných rýb. Naopak, mierne ubudlo slovenské mlieko, balená hydina, či cukor. Agrokomora dlhodobo hovorí, že jednou z príčin iba 40 percentného podielu slovenských potravín je aj to, že iné štáty majú štedrejšiu dotačnú politiku. No a keď si zákazník vyberá napríklad maslo, tak rozhodne cena. "Poľské mäso v akcii za 1,29 eura a vedľa neho je slovenské za 3,20, tak je tam rozdiel neporovnateľný," hovorí predseda Únie potravinárov Daniel Molnár. 

V poslednom čase niektorí tlačia na to, aby sa znížila DPH na základné potraviny. je však otázne, či by to v konečnom dôsledku pomohlo aj kupujúcim. "Nemáme istotu, že zníženie DPH sa prejaví do spotrebiteľských cien," uviedla poslankyňa a bývalá riaditeľka potravinárskej komory Jarmila Halgašová. 

"Zníženie DPH z 10 na 5 percent pre spotrebiteľa prinesie minimum, a gro z toho skončí v obchodných reťazcoch," dodáva Macho. 

Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorá združuje významné spoločnosti, sa však dlhodobo prihovára za zníženie DPH na potraviny, ktorú máme najvyššiu vo V-štvorke. "Zníženie sadzby DPH by pomohlo celej agropotravinárskej vertikále lepšie absorbovať narastajúcu infláciu, čo by znamenalo menší prenos na spotrebiteľa, ale aj zvýšenie konkurencieschopnosti," hovorí predseda SAMO Martin Krajčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy