Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jeden z najväčších zamestnávateľov na krajnom východe Slovenska začal vo veľkom prepúšťať
Zdielať na

Jeden z najväčších zamestnávateľov na krajnom východe Slovenska začal vo veľkom prepúšťať

HUMENNÉ / Na krajnom východe prišlo o prácu 150 ľudí. Nárast cien energií totiž skomplikoval situáciu talianskej spoločnosti so sídlom v Humennom. 300 % nárast cien energií znamená pre firmu obrovské zvýšenie nákladov. Vedenie pripúšťa ďalšie prepúšťanie, či dokonca koniec závodu.

Vedenie podniku situáciu intenzívne rieši už týždne. Oproti minulému roku firme ceny energií stúpli o 300 percent, a to znamená zvýšenie nákladov o tri milióny eur. Firma vyrába produkty z gumy, z plastov a zo silikónov. Na krajnom východe patrí k najväčším zamestnávateľom a dovedna dáva prácu 700 ľuďom.

Z humenského závodu reagovali, že na utorok, 22. februára, plánujú stretnutie so zástupcami odborov. Pre Hospodárske noviny riaditeľ povedal, že vzhľadom na nárast cien takmer pri všetkých druhoch materiálov, náhradných dielov či služieb, firma musela prepustiť 150 ľudí. "Ťažko veľmi tu nájsť práce. Ťažko sa zamestnať, každý do zahraničia pôjde, i ja mám deti v zahraničí už," hovorí zamestnankyňa Iveta. 

Riaditeľ upozorňuje, že ak záchrannú ruku nepodá štát, číslo 150 nemusí byť konečné. Ministerstvo hospodárstva reagovalo, že je iba na obchodnej politike a schopnosti manažmentu, kedy a v akej cene si energie zabezpečí. "Na druhej strane firmy budú mať možnosť v roku 2022 čerpať viacero dotačných schém, ktoré im umožnia znížiť si účty za energie," informuje hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková. "Tému zamestnanosti vníma vedenie mesta citlivo, aj preto je daňové zaťaženie podnikateľských subjektov na území mesta najnižšie v PSK, patrí medzi najnižšie na Slovensku. Taktiež vývoz komunálneho odpadu je na území mesta už celoslovensky najnižší," uviedol hovorca Humenného Marián Škuba. 

Humenský úrad práce zatiaľ hromadné prepúšťanie nahlásené nemá. Podľa vyjadrenia riaditeľa bez pomoci štátu vie podnik fungovať maximálne pol roka. Ak sa situácia nezmení, môže to znamenať aj koniec humenského závodu, a teda nielen strata viac ako 700 pracovných miest, no aj zhruba ďalších tisíc, ktoré sú priamo na firmu naviazané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy