Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za marihuanu môžete stále dostať prísnejší trest ako daňoví podvodníci, násilníci či mafiáni
Zdielať na

Za marihuanu môžete stále dostať prísnejší trest ako daňoví podvodníci, násilníci či mafiáni

SLOVENSKO / Jeden dostal za výrobu mastí s marihuanou 20 rokov a hrozí mu, že príde aj o dom, ďalší za takmer 10-násobné množstvo tej istej rastliny, vyviazol len s 8-ročným väzením. Aj také sú rozsudky slovenských súdov, keď rozhodujú o drogách. Právnik, ktorý prípady dlhodobo sleduje tvrdí, že veľakrát sú zvýhodnení práve díleri.

Príbeh bývalého športovca Jozefa Šípoša, ktorý vyrábal masti z rastlín konope a teraz môže prísť o dom, aj 20 rokov slobody, pozná už celé Slovensko. Dostal omnoho viac ako daňový podvodník, Ladislav Bašternák, viac ako Juraj Hossu, ktorý dobil na smrť Filipínca Henryho, viac ako členovia pervitínovej mafie. "20 rokov nepodmienečne, v najprísnejšom stupni stráženia ako tí vrahovia, ja som z toho zhrozený," vyjadril sa Jozef Šípoš, otec obžalovaného. Jeho obhajca preskúmal 200 podobných prípadov a zistil priepastné rozdiely medzi rozsudkami. Všetko sa odvíja od ceny drogy.

"My sme analyzovali len Trnavský kraj. V rámci Slovenska by sme našli aj oveľa väčšie extrémy. Je tu teda aj prípad 150 kilogramov marihuany a trest 8 rokov bez prepadnutia majetku," vysvetlil advokát Igor Ribár. Polícia určuje ceny drog podľa krajov. To znamená, že ak vás prichytia s vrecúškom marihuany v Prešove, je dosť možné, že dostanete výrazne nižší trest, ako za to isté množstvo v Bratislave. "Napríklad pre Trnavský kraj držia už 10 rokov cenu 10 eur za gram, z analýzy, ktorú sme robili vyplynulo, že tieto ceny neboli reálne," vysvetlil Ribár. Dodáva, že díler drog si navyše môže stanoviť cenu svojho tovaru na povedzme 5 eur za gram. Paradoxne tak vyviazne s nižším trestom než tí, čo marihuanu pestujú. "EK to teraz posudzuje, lebo je dôvodné podozrenie, že tie tresty sú v rozpore s EU právom a princípom primeranosti a predvídateľnosti," vyjadril sa aj europoslanec Michal Šimečka.

Zmeny sľubuje ministerka spravodlivosti, predbehli ju ale poslanci OĽaNO s vlastným návrhom. "Mesiace hovoríme o tom, že nie je normálne, aby v base sedeli užívatelia marihuany s rovnakými trestami, ako vrahovia alebo ťažký zločinci," dodal poslanec NR SR, Kristián Čekovský."Takáto čiastková úprava predbieha komplexné riešenie problému," vyjadrila sa ministerka Kolíková. A na neprimeranosť až krutosť trestov v niektorých prípadoch, upozorňuje aj ústavný sudca Peter Straka: "Pri odľahčení veľmi závažnej témy pri sadzbe 15 až 20 rokov za jednorazové popolievanie marihuany, sa natískajú myšlienky z filmu „Bohovia sa museli zblázniť." Problém s neprimerane vysokými trestami by mohol vyriešiť aj ústavný súd. Na to by sa ale najprv musela naňho obrátiť skupina minimálne 30 poslancov, alebo sudcovia a na to zatiaľ nie je vôľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy