Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Údajný komplic Volodymyra Y. zostáva vo väzbe
Zdielať na

Údajný komplic Volodymyra Y. zostáva vo väzbe

Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Krajský súd v Bratislave zamietol jeho sťažnosť voči verdiktu prvostupňového súdu neprepustiť ho

Krajský súd (KS) v Bratislave dnes zamietol jeho sťažnosť voči verdiktu prvostupňového súdu neprepustiť ho na slobodu. "Krajský súd v Bratislave dnes zamietol sťažnosť obvineného E.V. proti uzneseniu Okresného súdu Bratislava I zo dňa 20. augusta, ktorý zamietol žiadosť o prepustenie z väzby. Odvolací súd sťažnosť zamietol ako nedôvodnú, pričom sa stotožnil s dôvodmi uznesenia prvostupňového súdu v súlade s Trestným poriadkom," povedal dnes hovorca KS Pavol Adamčiak.

Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné, obvinený Eduard V. naďalej ostáva vo väzbe. Podobne KS už 8. septembra zamietol sťažnosti ďalších dvoch komplicov údajného ukrajinského šéfa - Vasyla P. a Jurija R. voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava I z 20. augusta o ďalšom trvaní väzby.

"Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné, obvinení naďalej ostávajú vo väzbe," povedal vtedy hovorca KS Adamčiak. Na Volodymyra Y., Eduarda V., Jurija R. a Vasyla P., ktorých koncom februára tohto roku odsúdil KS na doživotný trest odňatia slobody za iných päť vrážd, podala Krajská prokuratúra v Bratislave 11. augusta obžalobu za ďalšie dve vraždy. Obe sa mali stať v Petržalke v rokoch 1999 a 2001.

Pre obvinenie z týchto dvoch vrážd trojicu zadržali policajti hneď po tom, ako ju koncom roka 2007 prepustili z väzby v inej veci. Stíhaní boli aj naďalej s obmedzením osobnej slobody. Na súhrnný výnimočný doživotný trest odňatia slobody odsúdil KS 27. februára Volodymyra Y.

Rovnaký trest vo výkone s maximálnym stupňom stráženia, po takmer dvoch rokoch pojednávaní, uložil súd aj jeho trom komplicom - Bratislavčanovi Eduardovi V., ukrajinskému občanovi Vasylovi P. a Jurijovi R., keď ich senát uznal vinnými zo spáchania štyroch vrážd formou spolupáchateľstva, ktorých sa dopustili v roku 1998 na svojich bývalých komplicoch, a z inej závažnej trestnej činnosti.

Zavraždiť mali 28. mája 1998 dve osoby v Stupave a dve v Jablonici - ukrajinských členov jednej z podskupín. Už v novembri 1997 mal Eduard V. a Vasyl P. zavraždiť slovenského občana Pavla M. na bratislavskej Kolibe.

Zdielať na