Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Gastro podnikateľov trápi ďalší problém: Januárové faktúry za elektrinu
Zdielať na

Gastro podnikateľov trápi ďalší problém: Januárové faktúry za elektrinu

BRATISLAVA / Podnikatelia dostávajú v týchto dňoch januárové faktúry za energie a nie je to príjemné čítanie. Majitelia hotelov a reštaurácií sú naštvaní a frustrovaní. Zvýšenie cien energií totiž prišlo v čase, keď už začínali veriť, že sa gastro sektor opäť postaví na nohy.

Priškrcovať kohútiky v tatranských hoteloch zatiaľ Tatranci neplánujú, ale pri otváraní faktúr ich oblieva studený pot. Rana v podobe zvyšovania prišla vo veľmi nevhodnom čase, ešte sa nestihli spamätať z dlhov počas pandémie a teraz musia hľadať stovky navyše, aby mohli zaplatiť plyn a aj drahú elektrinu. "Platili sme 12-tisíc, teraz mám faktúru na 21-tisíc," povedala riaditeľ hotela Maroslav Warhol. "Plyn nám išiel sto percent hore," uviedla majiteľka vily v Starom Smokovci Katarína Danišková. 

Majitelia, aj keď veľmi neradi, budú dvíhať ceny pobytov. V niektorých hoteloch to pocítia hostia už počas jarných prázdnin. "Určite tá ceny bude o niečo vyššia," povedal Warhol. A viacerí nevylučujú ani to, že drevo, ktoré majú pripravené do krbu na romantické večery, budú používať aj na celodenné kúrenie. 

Zdražovanie cien energií pocítili aj podnikatelia v Humennom. Niektorí hovoria, že faktúry vzrástli o viac ako 50 percent. "Je to nárast o 520 eur. Keby bol nárast o 150 eur aj tak by som na nich nadával a e išiel by som ďalej. Ale 500 eur? Veď to nie ej normálne," povedal majiteľ pivárne v Humennom Andrej Lipčák. 

Majiteľ prevádzky rozmýšľa, kde by mohol ušetriť. Siahať zamestnanom na výplaty nechce a zvýšenie cien si dovoliť nemôže. "My žijeme v Humennom, my nie sme v Bratislave. Ja tu nemôžem predávať pivo po dve eurá, lebo tu budem stáť sám. Táto pizza pec má najväčšiu spotrebu ale ja to neviem ovplyvniť. Pizzu predávame, ja ju nemôžem odstaviť a neviem, kde mám šetriť," uviedol Lipčák. 

Podnikateľ Ján už o šetrení ani neuvažuje. Súčasné zdražovanie je preňho likvidačné. Svoje prevádzky musí zatvoriť, otvorenú necháva iba jednu, aby mala jeho rodina z čoho žiť. "Tieto tri prevádzky zatváram. Tu v tejto chvíli odíde 21 zamestnancov ja to proste neutiahnem," povedal Ján Bláško. 

Majitelia prevádzok otvorene hovoria o hneve aj frustrácii. Zdražovanie prišlo v čase, keď už konečne začínali veriť, že sa gastro sektor rozbehne a vláde posielajú jasný odkaz. "Vy nás môžete balamutiť tým, ako vy jednáte, čo robíte alebo čo plánujete robiť ale výsledok je taký, že krachujeme! Všetci sme skrachovali," uviedol Blaško. "Stále rozprávajú o strachu z návratu mafie, ale robia všetko preto, aby tá mafia sa tu vrátila," dodal Lipčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy