Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
USA vyzýva svojich obyvateľov, aby okamžite opustili Ukrajinu. Podľa krajiny sa invázia môže začať kedykoľvek
Zdielať na

USA vyzýva svojich obyvateľov, aby okamžite opustili Ukrajinu. Podľa krajiny sa invázia môže začať kedykoľvek

UKRAJINA/USA/RUSKO / Americké ministerstvo zahraničia sa obáva vypuknutia konfliktu na východe Ukrajiny. Vyzvalo preto svojich občanov, aby okamžite opustili krajinu. Podľa šéfa diplomacie Blinkena ruská invázia sa môže začať kedykoľvek. Najnovšie satelitné zábery ukazujú, že k ukrajinskej hranici sa presúvajú nové ruské sily. Podobný krok už podniklo aj Japonsko a Holandsko, ktoré plánuje premiestniť svoju diplomatickú misiu z Kyjeva do Ľvova na západe krajiny.

Spojené štáty neveria uisteniam ruskej strany, že nezaútočí na svojho západného suseda. Ministerstvo zahraničia vyzvalo Američanov, aby čím skôr opustili Ukrajinu. Diplomacia argumentuje zvýšenou hrozbou vojenského zásahu aj ochorením covid-19. S evakuáciou občanov majú pomôcť americkí vojaci, ktorí boli nasadení v Poľsku s cieľom posilniť východné krídlo NATO. "Ľudia na Ukrajine by mali ihneď odcestovať komerčnými alebo súkromnými dopravnými prostriedkami," uviedlo Ministerstvo zahraničia USA.

Varovanie pred cestami na Ukrajinu je na najvyššom stupni. Američania, ktorí chcú v krajine zostať, už dostali inštrukcie, aby si dávali pozor na kriminalitu, občianske nepokoje a možné bojové operácie, ak Rusko zasiahne. Najväčšie nebezpečenstvo im podľa diplomacie hrozí v separatistickej oblasti Donbas a na anektovanom polostrove Krym. V čase, keď Washington evakuuje svojich občanov z Ukrajiny, americký minister zahraničia Blinken znovu zopakoval, že hrozba ruského útoku je čoraz reálnejšia.

"Naďalej sledujeme veľmi znepokojujúce náznaky stupňovania napätia zo strany Ruska, vrátane presunov nových vojakov k ukrajinskej hranici. Ako sme už povedali skôr, invázia sa môže začať kedykoľvek, a aby bolo jasné, môže sa tak stať aj počas olympiády v Pekingu," povedal americký minister zahraničia Antony Blinken. 

O presune ruských jednotiek na niekoľkých miestach blízko hraníc s Ukrajinou svedčia aj satelitné snímky zverejnené súkromnou americkou spoločnosťou. Analytici z NATO sa zhodujú v tom, že posilňovanie ruskej armády v blízkosti Ukrajiny tak pokračuje aj počas diplomatických rokovaní. "Stále preferujeme rokovania u urovnaní krízy. Zároveň sme sa veľmi jasne vyjadrili pri budovaní odstrašovania a obrany, ako aj pritom, že Rusko bude čeliť vážnym následkom, ak si vyberie cestu obnovenia agresie," uviedol Blinken. 

Pre hroziacou vojenskou agresiou Ruska varoval aj generálny tajomník NATO, ktorý navštívil vojenskú základňu NATO v Rumunsku. Ten označil prítomnosť amerických vojakov v krajine za záruku bezpečnosti.

"Na budúci týždeň sa ministri NATO zídu a budú rokovať o tom, ako môžeme ďalej posilniť našu prítomnosť vo východných krajinách aliancie, vrátane nových bojových jednotiek," povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

Rusko aktuálne organizuje spoločné vojenské cvičenie s Bieloruskom a tiež námorné manévre v Čiernom mori. Zhromažďovanie ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach vyvoláva obavy z ruského vpádu na Ukrajinu a zvyšuje napätie medzi Moskvou a Západom. Rusko podľa najnovších satelitných vyslalo vojakov na Krym, na leteckú základňu v Bielorusku a do výcvikového priestoru v oblasti Kurska. Kremeľ vytrvalo popiera, že sa pripravuje na vojenský konflikt, ale ruský minister zahraničia Lavrov nevylúčil evakuáciu ruských diplomatov z Ukrajiny, aby ich uchránil pred údajnými provokáciami Kyjeva a tretích krajín.

Súvisiace články