Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
V popradskej nemocnici otvorili moderný urgentný príjem
Zdielať na

V popradskej nemocnici otvorili moderný urgentný príjem

POPRAD / Na východnom Slovensku, 11. februára, otvorili prvý urgentný príjem druhého typu. Je v popradskej nemocnici. Aj keď ho minister zdravotníctva oficiálne otvoril až teraz, náročnú skúšku už má toto oddelenie za sebou. Počas tretej pandemickej vlny sa tam lekári i sestry starali o najťažšie prípady.

Ešte pred niekoľkými týždňami bojovali popradskí zdravotníci na lôžkach o život covidových pacientov. "Všetky postele boli využívane ako ventilačné lôžka," vysvetlil riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč. Priestory pre urgent boli pripravené dlhé mesiace, pandémia ale spôsobila to, že ich využívali ako covidové ARO. "Ťažké obdobie v ťažkých podmienkach vyžadovalo si to veľa trpezlivosti," dodal primár Jozef Chlebec. Po vyše dvoch rokoch sa zdravotníci z urgentu dočkali, ide o prvý takýto urgent druhého typu na východnom Slovensku. Práve pod Tatrami bude veľmi osožný, častokrát sem totiž dovážajú pacientov z neďalekých veľhôr s ťažkými úrazmi.

Ťažké stavy v ohrození života budú sanitky privážať priamo do vysokoprahovej časti. Záchranári oceňujú na prvý pohľad nepodstatné, no veľmi dôležité detaily. "Napríklad to, že už nebudeme musieť chodiť výťahom, všetko bude rýchlejšie," vysvetlil prezident Asociácie slovenských záchranárov, František Majerský. Nový príjem má okrem boxu intenzívnej traumatologickej starostlivosti, aj box pre infekčného pacienta. Nízkoprahová časť je zložená z traumatologickej, chirurgickej, neurologickej a internej ambulancie. V popradskej nemocnici momentálne nemajú ani jedného ventilovaného covidového pacienta, no v karanténe sú desiatky zamestnancov. Otázkou teda je, či bude mať kto na urgentnom príjme pracovať. "Personálny problém vnímam ako najvypuklejší a pracuje sa na tom, aby sa tie podmienky pre nich zlepšili," vyjadril sa aj minister Lengvarský.

Súvisiace články