Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Horkýže Slíže vyvolali na Dňoch zelá ošiaľ!
Zdielať na

Horkýže Slíže vyvolali na Dňoch zelá ošiaľ!

Župan Bajan: Od Kapusty chlap je hustý...

Pred trinástimi rokmi založil v mestečku Stupava slávnosti "zeuá" Pavel Slezák, súčasný riaditeľ stupavského Mestského kultúrneho a informačného centra. Vtedy ešte nevedel, že nevinné podujatie oslavujúce dary prírody sa rozrastie až takmer na medzinárodné podujatie. Predstavitelia Stupavy totiž pri príležitosti 13. ročníka podpísali s kolegami z bulharského mesta Svoge partnerskú zmluvu o spolupráci.

Stupavské slávnosti kapusty už dávno nie sú len pre Stupavčanov. "Toto sú moji priatelia, na Dni zelá prichádzajú každý rok až z Nitry a strašne sa im tu páči," hovorí jedna z návštevníčok. Okrem Nitry sme tu našli aj milovníkov kapusty z Handlovej, Novej Bane, Banskej Štiavnice či dokonca Brodzian!

A tak ako nie sú stupavské slávnosti len pre Stupavčanov, nie sú Dni zelá len o kapuste. Stánky rozvoniavali pečienkami, lokšami, pečenými syrmi, pil sa burčiak, medovina, varené vínko a maškrtilo sa od stánkov s čokoládami, trdelníkmi, medovníkmi až po kokosmanov a turecký med.

Tomáš Farkaš

Za Kultúrnym domom v Stupave v sobotu ráno varilo 14 tímov v 40 kotloch tradičnú chutnú kapustnicu. Súťažiaci na jej prípravu použili neuveriteľných 1200 kilogramov kapusty! Stoly neustále obsadzovali noví a noví hladní vlci. Medzi kuchármi ste dokonca mohli nájsť tri Marfuše z Mrázika. Kvalitnú kapustu zo stupavských a mástskych polí prišiel ochutnať aj primátor Stupavy Ľubomír Žiak s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Vladimírom Bajanom. Nechýbal ani herec Ivan Vojtek.

"Ako povedal môj priateľ Vlado Bajan, od kapusty chlap je hustý, tak som sa prišiel presvedčiť, či od kapusty sa hustne a je to pravda. Najprv sa redne, keď je tá kyslá kapustná šťava, čo ja mám strašne rád, ale keď si potom dá človek dobrú nakladanú kapustu, tak sa z toho hustne, ale nemyslím čo do objemu, ale čo do zdravia," zdôveril sa nám pán Vojtek. "Ja som veľký jedáč kapusty, nakladám si ju pravidelne a podľa vlastného receptu," hovorí pán primátor Žiak. A ako mu chutí kapusta na Dňoch zelá? "Je dobrá, kyseuá."

Tomáš Farkaš

Dni zelá v sprievode výstav

"Naše deti sú veľmi šikovné," chválili návštevníci slávností výstavu strašidiel vyrezávaných z dyní. Okrem tejto zožali veľkí úspech aj ďalšie výstavy - Súčasná keramikárska tvorba na Dolnom Záhorí, výstava ručných prác a výstava ovocia a zeleniny. Pritom majitelia najťažšej hlávky kapusty Ferko Kováč (17 kilogramov) a dyne Emília Orechovská (až 40 kilogramov!) si odniesli za svoje dopestované "diela" hlavné ceny.

Jarmark a jarmok, výstavy a šou neboli jedinými lákadlami pre mladých i starých. Na trojdňových slávnostiach si na svoje prišiel každý. Na pódiu to totiž hýrilo hudobnou pestrosťou - od folklórnych súborov a tanečných skupín až po rock.

Horkýže Slíže prekvapili

Veľký boom a zároveň jeden z vrcholov predstavovala tiež skupina Horkýže Slíže. "Ľudia boli perfektní, dúfam, že si nikto neublížil, lebo tam bola trma-vrma. Ale šou bola dobrá," zhodnotil po vystúpení Kuko, frontman a spevák skupiny. "Dnes som nás vnímal ako veľmi slávnu kapelu. Ale to bolo tými ľuďmi. Mal som pocit, ako keby prišla nejaká zahraničná skupina," hovorí Kuko prekvapene.

Ani organizátori nečakali, že Horkýže Slíže vyvolajú takí ošiaľ. Fanúšikovia skandovali, skákali, ich rad nekončil ani za najvzdialenejšími stánkami. Za takýto koncert by sa nemusel hanbiť hociktorý hudobný festival. Piatok večer tak predstavoval ten najlepší možný štart. (Ak chcete vedieť viac o novom albume Horkýže Slíže, o ich najbližších plánoch a čo na takýchto slávnostiach majú hudobníci najradšej, pozrite si VIDEO.)

Tomáš Farkaš

Pódium sa aj v nasledujúce dni plnilo hudobnými hosťami. Zaspievať prišiel košický Eros Ramazzotti, publikum rozosmiala skupina Kaktus band piesňou "Latrína" či piesňou pre kamionistov, rocková Until To Die zase tanečné pódium rozohriala pre tínedžerov a podgurážených deduškov. Tí pripravili nečakanú šou svojimi tanečnými kúskami (pozrite si VIDEO).

"Počasie vyšlo, program zožal úspech, výstavy boli vynikajúce, jarmočníkov bolo až príliš, kapustnicu prišli ochutnať stovky ľudí... Až na malé detaily bol 13. ročník Slávností kapusty fantastický," zhodnotila na záver slávnosti programová organizátorka Helena Schmadlová. "Už máme premyslené, čo nachystáme budúci rok, ale prezrádzať nebudeme."

Najčítanejšie správy