Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ministerstvo zdravotníctva chce predísť zneužívaniu záchraniek. Pripravilo nové pravidlá
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva chce predísť zneužívaniu záchraniek. Pripravilo nové pravidlá

BRATISLAVA / Záchrannú službu si už nebude môcť zavolať hocikto. Môžu za to nové pravidlá, ktoré pripravilo ministerstvo zdravotníctva. Zneužívaniu záchraniek chce rezort zabrániť zmenou definície urgentnej starostlivosti. Niektorí záchranári sú voči novinke skeptickí.

Viac ako 60 percent výjazdov záchraniek k pacientom sa netýka priameho ohrozenia života, alebo zdravia. Aj z tohto dôvodu ministerstvo zdravotníctva pripravuje návrh novely zákona.

"Cieľom tejto zmeny je nastaviť systém tak, aby neboli zneužívané záchranky, to znamená, aby si pacient volal záchrannú zdravotnú službu v tom prípade, kedy si to jeho zdravotný stav skutočne vyžaduje," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová.

Po novom by si teda ľudia volali záchranku iba ak je ohrozený ich život, alebo majú vážny zdravotný problém. Ministerstvo to chce docieliť zmenou definície urgentnej starostlivosti. Otázkou ale zostáva, či to pomôže. Niektorí volajúci totiž dobre vedia, čo majú povedať, aby im operátor poslal záchranku.

"Žiaľ, volajúci často zveličia svoje zdravotné ťažkosti, aby dosiahli príchod záchranárov," priblížila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

"Súčasná legislatíva je nastavená tak, že zneužitie záchrannej služby je de facto nevymožiteľné," hovorí lekár a súdny znalec v odbore urgentnej medicíny, Martin Balko.

Aktivita rezortu prekvapila poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby. Podľa ich názoru takýchto snáh vraj v minulosti bolo už veľa.

"Ak si dnes myslíme, že zmena definície prinesie zníženie počtu výjazdov záchranky, tak je potrebné povedať, že toto sa nepreukázalo ani v minulosti a nepredpokladáme, že by sa obyčajnou zmenou definície dalo zmeniť to, koľko ľudí naozaj tú zdravotnú službu potrebujú," povedal zdravotnícky záchranár a prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby, Matej Polák.

A podobný názor má aj lekárka záchrannej služby. Tá tvrdí, že zmena definície urgentnej starostlivosti zneužívanie záchraniek nevyrieši. Oveľa väčším problémom je vraj nedostatočné zabezpečenie primárnej starostlivosti.

"Záchranky často suplujú prácu či už všeobecného lekára, alebo lekárov špecialistov, pretože v ambulanciách ich je málo a majú dlhé čakacie doby, takže ak majú problém, tak volajú záchrannú službu," hovorí lekárka záchrannej zdravotnej služby, Táňa Bulíková.

Do medzirezortného pripomienkového konania by sa novela zákona mohla dostať v apríli alebo v máji tohto roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy