Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Začali sa práce obnovy dreveného stropu v Rómerovom dome. Historická budova v Bratislave dlho chátrala
Zdielať na

Začali sa práce obnovy dreveného stropu v Rómerovom dome. Historická budova v Bratislave dlho chátrala

BRATISLAVA / Záchrana Rómerovho domu je v plnom prúde. Historický dom sa nachádza v centre Bratislavy a vyniká svojou historickou architektúrou a rúškom tajomstva. Donedávna túto historickú pamiatku zdobili posprejované nápisy a odpadky. Tomu je ale koniec a historická budova by sa mala dočkať nielen obnoveného šatu, ale aj rekonštrukcie dreveného stropu, ktorý je unikátom.

Reštaurátori a statici pokračujú v prácach na obnove renesančného domu v jednej z najstarších častí hlavného mesta. Takzvaný Rómerov dom bol žiaľ, celé desaťročia zanedbávaný a chátral. "Rómerov dom je národná kultúrna pamiatka od roku 1963. Je to meštiansky dom z obdobia renesancie," povedala projektová manažérka Andrea Turanská. 

Pamiatka-nepamiatka, za komunistov sa nebabrali ani s historickými budovami. "V tých 70. rokoch sa to veľmi neriešilo, neposudzovalo, proste sa prišlo a nabetónovalo sa na to," uviedol statik Lukáš Kramarčík. Budova nesie meno po Františkovi Rómerovi, ktorý sa v nej narodil v roku 1815. "Stal sa biskupom, pedagógom, archeológom... dá sa povedať, že bol zakladateľom modernej archeológie v Uhorsku, bol iniciátorom založenia mestského múzea v Bratislave aj východoslovenského múzea v Košiciach," povedala Turanská. 

Strop vznikol pri jednej z početných prerábok budovy. "Drevo pochádza zo stromov sťatých v 18. storočí, po roku 1716 niekedy," povedala Turanská. "Na pohľad je zrejmé, že drevené trámy boli tak opracované, že boli pohľadové," uviedol Kramarčík. 

Odborníci nazreli pod jednu z poškodených dosiek. "Doska bola odstránená hlavne kvôli tomu, že bola veľmi deštruovaná, aj tak by sme ju museli vymeniť, pomohlo nám to zistiť, v akom stave je celý strop," povedal reštaurátor Tomáš Kružlík. 

"Mysleli sme si, že to bude v horšom stave, ale pomerne sú dobré. Poškodené povrchovo možno centimetrík, to je bežné, že za tých pár storočí sa drevo znehodnotí v kontakte s vlhkosťou, ale jadro vyzerá byť zdravé," povedal Kramarčík. 

Onedlho si budete môcť zrekonštruovaný barokový strop pozrieť aj na vlastné oči. "Má to peknú atmosféru, radi by sme využívali na menšie posedenia," uviedla Turanská. 

Neziskovke môžete aj na rekonštrukciu prispieť aj vy. "Spustili sme zbierku a v rámci odmien si môžu ľudia vybrať obhliadku domu. Sú tu krásne renesančné klenby aj v pivniciach," dodala Turanská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy