Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po dlhej covidovej pauze sa do zimných stredísk vrátili lyžiarske kurzy
Zdielať na

Po dlhej covidovej pauze sa do zimných stredísk vrátili lyžiarske kurzy

SEVERNÉ SLOVENSKO / Obľúbené lyžiarske kurzy sa po covidovej pauze opäť vrátili na svahy. Menšie strediská na severovýchode Slovenska práve vďaka tomu konečne ožívajú. Zvykli si už aj na to, že vždy pred rozcvičkou majú ešte povinnosť - testovať sa.

"Máme študentov, ktorí sú očkovaní, máme študentov, ktorí sú prekonaní, a na kurze ich pravidelne testujeme," vysvetlil aktuálny režim Ladislav Ogurčák, pedagóg na Strednej odbornej škole pedagogickej v Levoči. 

Aj na svahu v Bachledovej doline otvorili svoje brány lyžiarskeho strediska študentom, ktorí prišli na lyžiarsky kurz. "Snehové podmienky sú super a deti sa neskutočne tešia, lebo veď minulý rok mali prestávku," uviedol manažér v Bachledovej doline, Michal Rušiňák.

Okrem lyžovania testovanie

Byť na lyžiarskom výcviku znamenalo zbaliť si nielen lyžiarsky výstroj, ale v tejto pandemickej dobe aj podrobiť sa prísnemu testovaniu. Mnohé deti dokonca zostali ešte pred začiatkom kurzu pár dní doma. "Sme mali akoby takú karanténu, aby sme si boli istí, že nikto nebude pozitívny, keď tu pôjdeme," skonštatovala dôvody dobrovoľnej karantény študentka Michaela. Ani strediská to nemajú jednoduché, niekedy vôbec netušia, koľkí z nahlásených na kurz aj reálne prídu. "Záujem je obrovský, hlásia sa nám, kapacity sú plné, ale školy sa nám prihlásia a na poslednú chvíľu odhlásia, že nemôžu prísť a miesto zostane prázdne," vysvetlil vedúci lyžiarskeho strediska vo Vyšných Ružbachoch, František Babiar. 

Na kurzoch negatívni, žiaci na školách pozitívni

Po pandemickej prestávke prichádzajú na svahy aj tí, ktorí tu minulý rok nemohli byť. Praktické vedomosti dobiehajú aj budúci učitelia telesnej výchovy. "Teraz sú tí, ktorí mali byť minulý rok a príde ešte jedna skupina tohtoročná," informovala Dana Dračková, odborný asistent na fakulte športu univerzity v Prešove. Skupiny, hoci to do strediska nemajú ďaleko sa rozhodli, že domov dennodenne dochádzať nebudú. "Máme bublinu, deti sa s nikým nestretávajú, cez deň sú na vzduchu, horšie by bolo dochádzať domov," konštatoval telocvikár zo Základnej školy Podolínec, Slavomír Pajonk. "My sme odišli na lyžiarsky kurz. Sme dnes už štvrtý deň, sme všetci zdraví - pretestovaní. Pritom škola, ktorá bola plná je dnes prázdna. Všetci sú doma v karanténe," uzavrel riaditeľ Strednej školy pedagogickej v Levoči, Miloslav Repaský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy