Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerstvo povoláva do nemocníc medikov. Pomôžu pri omikronovej vlne
Zdielať na

Ministerstvo povoláva do nemocníc medikov. Pomôžu pri omikronovej vlne

BRATISLAVA / Na zvládnutie štvrtej vlny pandémie povoláva ministerstvo zdravotníctva do nemocníc študentov piateho ročníka všeobecného lekárstva a študentov tretieho ročníka v odbore ošetrovateľstvo. Pomáhať s pacientmi začnú v našich nemocniciach už od 1. februára. Ministerstvo počíta, že takto zapojených študentov bude viac ako 3 500. Ponúka im 10 eur na hodinu.

Lekárske fakulty zareagovali na výzvu ministerstva a do nemocníc posielajú svojich študentov. "Podľa našich odhadov by sme mohli získať cez 2 100 študentov lekárstva a 1 500 študentov ošetrovateľstva. Pomáhať budú podľa toho, čo už sa počas štúdia naučili a absolvovali," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Prešovská univerzita študentom ošetrovateľstva ani nedáva na výber. V treťom ročníka je pre študentov klinická prax povinná. Za normálnych okolností by ale pracovali zadarmo teraz za odpracované hodiny dostanú zaplatené. "Dostanú 10 eur na hodinu a podpíše sa s nimi pracovná zmluva," povedala Eliášová. 

"Študenti tretieho ročníka majú absolvovať klinickú prax tak aby ukončili štúdium. Odporučili sme im, povinne , zaregistrovať sa na stránkach MZ SR," uviedla dekanka fakulty zdravotných odborov Prešovskej univerzity Štefánia Andraščíková. 

"Lekárska univerzita P.J. Šafárika v Košiciach reagovala na výzvu ministerstva zdravotníctva a rozhodla sa aktívne pripojiť ku zvládnutiu ťažkej pandemickej situácie. Študentom uznáme časť praxe, ktorá je nahraditeľná niektorými predmetmi," uviedol dekan Univerzity P.J. Šafárika v Košiciach Daniel Pella. 

Podľa šéfa lekárskych odborov v našich nemocniciach chýba cez 3 000 lekárov a viac ako 10-tisíc zdravotných sestier. "Pomoc je vítaná, určite. Len potrebujeme pacientom pomôcť odborníkmi. Skúsenými áristami, infektológmi, internistami, pediatrami. V našej nemocnici máme voľné pľúcne ventilácie, lebo sa o nich nemá kto starať. Lekári majú nevyčerpaných 30 dní dovolenky," povedal Peter Visolajský. 

Situácia v našich nemocniciach je personálne poddimenzovaná dokazuje aj požiadavka najväčšej nemocnice v Bratislave, ktorá si žiada študentské posily. "V ideálnom prípade by sa nám hodila pomoc približne 100 takýchto pracovných síl," uverejnilo stanovisko Fakultná nemocnica Bratislava. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy