Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Premiér Heger v osadách na východe: Miestnym tvrdil, že prídu lepšie časy a problém s peniazmi nebude
Zdielať na

Premiér Heger v osadách na východe: Miestnym tvrdil, že prídu lepšie časy a problém s peniazmi nebude

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Predseda vlády 21. januára úradoval na chladnom severovýchode. Pod zasnežené a "vyfúkané" Tatry prišiel ešte dopoludnia, teplo oblečený do horských mrazov. Chcel vysvetliť Rómom, že peniaze z Európskej únie im môžu zabezpečiť lepší život. Taký, v ktorom by nepoberali sociálne dávky, ale by plnohodnotne pracovali.

Premiér sa pred víkendom rozhodol venovať problémom rómskej komunity a to konkrétne vo Veľkej Lomnici. V miestnej osade vzbudila dlhá kolóna aut obrovskú pozornosť. Predseda vlády si v obkľúčení miestnych chlapov nevypočul príliš lichotivé slová, on to ale vnímal ako vrelé privítanie "Áno, bolo to veľmi srdečné, teším sa, že som sa takto priamo s občanmi mohol rozprávať o problémoch," vysvetlil premiér Eduard Heger.

Podľa slov premiéra máme veľa peňazí z Európskej únie, či už nevyčerpaných, alebo v pláne obnovy i z ďalšieho programového obdobia. Chcú ich správne investovať. "Aby sme týmto ľudom ponúkli budúcnosť, aby nemuseli poberať sociálne dávky," dodal Heger. V osade vo Veľkej Lomnici mu miestni ukázali aj pozitívny príklad, ako to v marginalizovaných skupinách funguje. Ich pýchou je zabehnutý projekt Omama. Omamy sú ženy, ktoré tu žijú a pomáhajú vychovávať iným rodinám ich deti. "Ja tam chodím so svojim synom tri roky a pomáhajú veľmi," vyjadril sa obyvateľ osady vo Veľkej Lomnici.

Adriana a Mária sú Omamy v miestnej osade už niekoľko mesiacov. Chodia k deťom domov, alebo ich učia v maringotke. "Snažia sa tie deti rozvíjať a ukazovať rodičom z toho ťažkého prostredia, čo treba s tými deťmi robiť," vysvetlil riaditeľ OZ Cesta von, Pavel Hrica. Toto bol prvý tohtoročný a tak trochu dobrodružný premiérsky výjazd do regiónov. Premiér sľúbil, že tak ako on, tak aj všetci ministri pôjdu častejšie medzi ľudí, aby si ich problémy vypočuli priamo v teréne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy