Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Študenti z Turca majú vážny problém: Zrušili im vlaky, ktorými chodili do škôl
Zdielať na

Študenti z Turca majú vážny problém: Zrušili im vlaky, ktorými chodili do škôl

TURIEC / Železnice zrušili dva vlaky, ktorými študenti cestovali do svojich škôl v Banskobystrickom kraji. Dôvodom bola nízka vyťaženosť vlakov. Vlani naozaj výrazne klesla, ale bol na to objektívny dôvod. Stalo sa to práve počas roka, keď pre pandémiu prebiehalo vyučovanie iba na diaľku, teda v online forme.

10. januára zostali prekvapení nielen rodičia, ale aj deti. Vlak, ktorým zvykli chodiť do školy, jednoducho zrušili. Z nového grafikonu vypadli dva zrýchlené vlaky. Popoludňajší a ranný, ktorý z Vrútok vychádzal o 6:19 a v Banskej Bystrici bol pred 7:30. Študenti teraz musia ísť na vlak o viac ako hodinu skôr. "Musia vstávať o pol piatej, aby už o piatej išli z domu, oni sú na cestách 12 hodín," hovorí obyvateľka Turčianskych Teplíc Andrea Šolcová. 

Nikolas študuje na strednej skole v Banskej Bystrici. Dochádzanie je teraz pre neho ešte viac únavné. "Keď som prišiel sem, tak stanica bola zamknutá, lebo až po šiestej je otvorená, tak sme museli mrznúť vonku," tvrdí študent Nikolas. A mrzne aj pred školou, kde čaká hodinu, kým ju otvoria. Z grafikonu vypadol aj popoludňajší školský spoj, ten nevyužívali nielen študenti, ale aj ľudia pracujúci v Banskej Bystrici alebo vo Zvolene. "Je mi veľmi ľúto študentov, ktorí nemajú inú možnosť. Ja môžem ísť autom, ale oni nie. Toto sú riešenia proti občanom," hovorí obyvateľka Turčianských Teplíc Gabriela Ďurecová. 

Ministerstvo dopravy a výstavby si od dopravcu prevádzku zrýchlených školských spojov tento rok neobjednalo, aktuálne prebieha reforma železničnej dopravy, chýbajú peniaze a vlaky boli podľa dopravcu využívané málo. "V predpandemickom roku bola obsadenosť 30% a v pandemickom 10 až 17%," informuje hovorca ŽSSK Tomáš Kováč. 

Kedy presne sa štatistika robila, sa nedozvedeli ani Tepličania, ktorí už spisujú petíciu. "Tie vlaky sú potrebné pre celý región. Bol by som rád, keby ostali zachované. Prebiehajú jednania verím, že naše žiadosti budú vypočuté," tvrdí primátor Turčianskych Teplíc Igor Hus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy