Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Omikron vlna je oficiálne tu, zdravotníctvo bude kolabovať
Zdielať na

Omikron vlna je oficiálne tu, zdravotníctvo bude kolabovať

BRATISLAVA / Predpovede odborníkov sú nepriaznivé, vážne hrozí kritický nedostatok zdravotníckeho personálu. Získali sme ale nové informácie, ktoré by nám v boji mohli pomôcť.

Spoločnosť Unilabs Slovensko odsekvenovala 346 pozitívnych vzoriek z konca predchádzajúceho týždňa a z výsledkov usúdila, že situácia u nás sa nelíši od tej u susedov. Až 61 percent vzoriek preukázalo variant omikron. Predpokladá sa, že vytlačí všetky ostatné a bude mať v našej krajine stopercentné zastúpenie. 

"Nová vlna je tu a očakávame, že bude naozaj vysoká," predpovedá generálny riaditeľ Alpha Medical Peter Lednický. Vrchol by mal prísť niekedy v druhej polovici februára, pričom podľa matematika Richarda Kollára by sme to v nemocniciach mali pocítiť s týždenným oneskorením.

Problém budú mať aj zdravotníci, a to hlavne personálny. "Bude toho strašne veľa, my neriešime iba COVID, no máme na starosti aj infarkty či nehody. Tak ako vo všetkých vlnách, aj teraz na to doplatia ľudia, ktorí sú zaočkovaní, ale majú úplne inú diagnózu. My totiž budeme dve hodiny s pacientom a záchranná služba v systéme bude chýbať," varuje prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

Vďaka sekvenovaniu máme o omikrone ďalšie informácie. Najväčší pomer nakazených omikronom je v Prešovskom kraji, nad hranicou 75 percent. Len o čosi viac ako štvrtinu prípadov tvorí nový variant v okolí Nitry. Prevalentný je aj v Košickom a Žilinskom kraji, v oboch sa nachádza vo viac ako 70 percentách pozitívnych vzoriek.

Nový variant je väčšinový pri oboch pohlaviach, avšak ženy sú ním nakazené až v dvoch tretinách prípadov.

Napáda hlavne mladých ľudí, tvorí viac ako štyri pätiny prípadov vo veku od 12 do 17 rokov. Seniori sa ho príliš báť nemusia, vyskytol sa len približne v štvrtine pozitívnych vzoriek.

Na tému omikronu a čo od neho môžeme čakať nám exkluzívne porozprával Matej Mišík, vedúci Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy