Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje obrannú dohodu s USA a nenašla žiaden rozpor s ústavou
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje obrannú dohodu s USA a nenašla žiaden rozpor s ústavou

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje obrannú dohodu medzi Slovenskom a USA. Informovala o tom počas vyhlásenia. Zmluvu o obrannej spolupráci vníma ako štandardný spôsob na zlepšenie obrannej spolupráce s partnermi Slovenska.

„Sme členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, sme súčasťou spoločných misií, cvičení a táto zmluva má prispieť k tejto spolupráci. Dohoda nerieši konkrétne bezpečnostné opatrenia, je to rámcová zmluva, ktorá má prispieť k brániteľnosti nášho územia a aby sme posilnili obranu našej suverenity,“ vyhlásila prezidentka. Pripomenula, že 23 z 29 členských krajín NATO má zmluvu s USA uzatvorenú, tiež všetky krajiny, ktoré sú na hranici aliancie, teda napríklad aj Poľsko, Maďarsko, Litva či Lotyšsko.

Podľa postupu uzatvárania dohody nasleduje po schválení vládou splnomocnenie člena vlády prezidentkou, ktorý dohodu uzavrie a podpíše dojednaný text dohody. Nasledovať bude schválenie Národnou radou SR a schválenie prezidentom. Čaputová uviedla, že podpisom dohody bude pravdepodobne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

„Pozorujem ostrú debatu ohľadom tejto dohody. Časť ľudí ju víta a chce ju, časť ľudí sa jej obáva, niekto ju otvorene odmieta. Počúvam námietky k procesu pripomienkovania tejto dohody, a áno, mohla byť nastavená časovo inak, ako vo vianočnom období,“ skonštatovala Čaputová. Pokiaľ však ide o formulácie tejto dohody, širšej akceptácii zmluvy by pomohlo, keby bola naformulovaná spôsobom, ktorý by nevzbudzoval nedorozumenia v jej interpretácii.

Súčasťou plnomocenstva na podpis dohody s USA pre vybraného člena vlády bude podľa prezidentky aj interpretačné vyhlásenie, v rámci ktorého budú vysvetlené najviac sporné body tejto dohody, ktoré sú u verejnosti spojené s obavami. „Dohoda je výrazom suverenity Slovenskej republiky a bude sa vykonávať spôsobom, ktorý nepredstavuje jej ohrozenie alebo obmedzenie, a ktorý neznižuje bezpečnosť Slovenska a jej obyvateľov,“ citovala hlava štátu z interpretačného vyhlásenia, ktoré hovorí aj o tom, že o pobyte cudzích vojsk rozhoduje vláda SR a tiež o tom, že dohoda vylučuje prítomnosť jadrových, biologických alebo chemických zbraní na Slovensku.

Čaputová pripomenula, že sa zaoberala aj podaním podnetu na Ústavný súd SR, ktorý by zmluvu preveril. Hlava štátu uviedla, že sa s viacerými ústavnými právnikmi zaoberala všetkými vznesenými pripomienkami nielen z medzirezortného pripomienkového konania, ale aj tými, ktoré vzišli zo spoločenskej debaty. „Žiaden rozpor s ústavou sme neidentifikovali,“ dodala.

Právo na referendum bude rešpektovať

V otázke referenda o dohode s USA prezidentka uviedla, že ak jej bude doručená petícia, ktorá spĺňa všetky ústavné požiadavky, tak je viazaná ústavou a referendum vypíše. Sama pritom nepovažuje za potrebné, aby sa v tejto veci referendum vypisovalo. „Nemyslím si, že táto zmluva je sporná alebo polemická a jej podpísanie podporujem,“ zdôraznila. Právo na referendum a prípadne aj jeho výsledok však bude rešpektovať.

Hlava štátu o dohode o obrannej spolupráci s USA, ktorú vláda schválila v stredu 12. januára rokovala na začiatku týždňa aj s predsedom vlády Eduardom Hegerom  a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom.

Premiér s prezidentkou súhlasí

Premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) považuje podporu prezidentky SR Zuzany Čaputovej dohode o obrannej spolupráci s USA za správny signál slovenskej verejnosti i spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO). Ako vysvetlil vo svojej reakcii, ktorú poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková, dohoda posilňuje obranyschopnosť a suverenitu Slovenska aj Európskej únie. Podľa neho sa schválením dohody v parlamente a jej následným podpísaním prezidentkou, Slovensko pripojí k európskym štátom vrátane Poľska a Maďarska, ktoré už takúto rámcovú dohodu s USA majú uzavretú. Dodal, že takto sa posilní aj obranyschopnosť východnej hranice Európskej únie.

Heger za slovenskú vládu vyhlásil, že si ctí záväzky, ktoré má Slovensko voči NATO. „Veľmi dobre si uvedomujeme a osobitne v dnešných časoch, keď je mierové spolunažívanie národov v Európe ohrozované Ruskou federáciou, že ten, kto sa nespráva ako spojenec, zostane bez spojencov,“ uzavrel.

Ivan Korčok prezidentku podporil

"Vítam dnešné vyhlásenie pani prezidentky k dohode o obrannej spolupráci, ktoré odráža jej konzistentný postoj k otázkam obrany a bezpečnosti Slovenska, našim spojencom a k miestu, kde naša krajina v medzinárodných vzťahoch patrí," napísal na svojej sociálnej sieti minister zahraničných vecí, Ivan Korčok.
Podľa neho reaguje vyhlásenie na dôležité otázky v diskusii o dohode. "Potvrdzuje, že tento dokument nepredstavuje narušenie suverenity," uviedol Korčok. 

"Opakujem, že celé naše úsilie v súvislosti s touto dohodou má jeden jediný cieľ a tým je posilnenie bezpečnosti a obrany štátu ako aj schopnosť plniť spojenecké záväzky a vzájomné bezpečnostné záruky," napísal minister zahraničných vecí.

Interpretačná doložka k obrannej dohode s USA by podľa koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) mohla rozptýliť vášne a hoaxy, ktoré sa šíria. Hovorca SaS Ondrej Šprlák dodal, že strana rešpektuje rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej podporiť obrannú dohodu medzi Slovenskom a USA.

Aj minister obrany Jaroslav Naď privítal prezidentkinu podporu dohody a označil ju za zodpovedné stanovisko. V prípade, že ho prezidentka poverí ako splnomocnenca, je pripravený ísť podpísať zmluvu a urobiť tak zo Slovenska 24. členskú krajinu NATO, ktorá bude mať takúto zmluvu podpísanú s USA.

Naď vo svojom videostanovisku zdôraznil, že je stotožnený s interpretačnou doložkou, ako ju navrhla prezidentka. „Zároveň potvrdzujem, že na základe tejto zmluvy nebude žiadna americká základňa, nebudú žiadne jadrové zbrane a nebude nijakým spôsobom spochybňovaná suverenita Slovenskej republiky,“ uzavrel.

Podľa KDH mala dať prezidentka zmluvu posúdiť Ústavnému súdu

 Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zastáva názor, že prezidentka SR Zuzana Čaputová mala v súvislosti s obrannou dohodou s USA využiť všetky právne prostriedky, ktoré by viedli k väčšej právnej istote. Ako v tlačovej správe vysvetlila hovorkyňa KDH Lenka Halamová, prezidentka mala dať danú zmluvu posúdiť Ústavnému súdu. Podľa nich by tak upokojila napätú situáciu v spoločnosti a pomohla by vyvrátiť pochybnosti.

SNS vyzýva na prehodnotenie stanoviska

Slovenská národná strana (SNS) naopak vyzvala prezidentku, aby prehodnotila svoje stanovisko, keďže v opačnom prípade vojde podľa nich jej konanie do dejín ako jedna z najväčších zrád záujmov Slovenska. Uviedla to riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová v tlačovej správe.

Hlas vyjadril svoje sklamanie

"HLAS je sklamaný postojom prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa rozhodla nepodať návrh obrannej zmluvy s USA posúdiť ústavnému súdu," napísala strana Hlas na svojej sociálnej sieti. 
„Pani prezidentka má dvojaký meter na ústavnosť. Ak ide o požiadavku ľudí na referendum, vtedy ju považuje za nevyhnutné predložiť ústavnému súdu. Ak ide o požiadavku vlády na nevýhodnú zmluvu s USA, vtedy na to dôvod nevidí. Je to doteraz najvážnejšie zlyhanie pani prezidentky vo vzťahu k slovenským občanom,“ vyhlásil predseda HLASu Peter Pellegrini.

Fico si myslí, že Slovensko zmluvu nepotrebuje a vyzýva na protest

Opozičnú stranu Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) prezidentka SR Zuzana Čaputová svojou podporou obrannej dohody s USA neprekvapila. Uviedol to vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút v tlačovej správe. Podľa nich je všeobecne známa jednostranná orientácia prezidentky na americké záujmy. Interpretačné vyhlásenie, ktoré má byť pripojené k zmluve, označila za „figový list, úlohou ktorého je zakryť zvrátenosť a nevýhodnosť obsahu zmluvy pre SR." Líder strany Robert Fico tvrdí, že žiadna doložka nemôže nič zmeniť na tom, že Slovensko zmluvu nepotrebuje a že dohoda nijako nepomáha zvýšiť obranyschopnosť Slovenska, ba naopak, robí zo Slovenska atraktívnejší vojenský cieľ. Postoj prezidentky označil za mimoriadne významný dôvod na urýchlené konanie referenda. Zároveň pozval na protest proti danej zmluve. Konať sa má v stredu 26. januára o 17:00 pred prezidentským palácom v Bratislave.

Remišová považuje postoj Hlasu a Smeru za pokrytectvo

Postoj predstaviteľov strany Smer-SD, Hlas-SD a generálneho prokurátora Maroša Žilinku považuje vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová za pokrytectvo a prevracanie kabátov za účelom získavania osobnej popularity. Zároveň uviedla, že útoky lídra opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú sú neakceptovateľné a do slušnej politiky nepatria. Remišová rozhodnutie prezidentky podporiť dohodu s USA bez podania na Ústavný súd SR uvítala. Vníma to totiž ako dôležitý signál pre členské štáty NATO, ktoré dohodu už podpísali. Dodala, že strana Za ľudí obrannú dohodu s USA podporí aj v parlamente.

„Rada by som všetkých ubezpečila, že ide o štandardnú rámcovú zmluvu technického charakteru. Jej podpísanie a následná ratifikácia v Národnej rade SR znamená napĺňanie nášho členstva v NATO a je v našom národnom záujme. Bolo by nezodpovedné hazardovať s obranyschopnosťou Slovenska a podliehať účelovému spájaniu tejto otázky s referendom, ktoré je iba súčasťou stratégie opozície vrátiť sa k moci,“ konštatovala Remišová.

Boris Kollár rozhodnutie prezidentky rešpektuje

Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej podporiť obrannú dohodu medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) rešpektuje. Ako uviedol v diskusnej relácii televízie Joj Na hrane, svoje rozhodnutie slovenská hlava štátu dostatočne odôvodnila a vyargumentovala. Zároveň doplnil, že ak by sa aj prezidentka v tejto súvislosti obrátila na Ústavný súd SR, hnutiu Sme rodina by to neprekážalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy