Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentka sa stretla s Naďom a Korčokom, diskutovali o zmluve s USA
Zdielať na

Prezidentka sa stretla s Naďom a Korčokom, diskutovali o zmluve s USA

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok neoficiálne stretla s Jaroslavom Naďom a Ivanom Korčokom. Hlavnou náplňou rozhovoru bola diskusia o obrannej zmluve so Spojenými štátmi americkými.

Pondelková debata s dvoma najvyššími ústavnými činiteľmi bola riadne ohlásená a propagovaná, šéfovia rezortov obrany a zahraničných vecí však prišli do paláca zadným vchodom. Hovorca prezidentky ešte včera túto akciu avizoval, dnes (18.1.) však žiadne vyjadrenie nevydal. "Stretne sa s ministrom zahraničných vecí a ministrom obrany, následne sa vyjadrí k svojim ďalším krokom," povedal po diskusii s Hegerom a Kollárom Martin Strižinec.

Porada trvala vyše pol druha hodiny, okomentoval ju však len jeden účastník. "Som veľmi rád, že sme aj s pánom ministrom zahraničných vecí mali možnosť naozaj veľmi dôkladne prebrať s pani prezidentkou všetky náležitosti, ktoré sa týkajú obrannej dohody so Spojenými štátmi. Ona sa o túto tému samozrejme intenzívne zaujíma," vyhlásil Jaroslav Naď.

Debatovalo sa o alternatívach postupu, v hre je aj posúdenie ústavným súdom, čo preferuje opozícia. "Je to legitímne rozhodnutie pani prezidentky. Ona okrem informácií, ktoré dostala od nás, od pána premiéra, zbiera aj ďalšie informácie od ústavných právnikov. Rozhodne sa a predpokladám, že o tom čoskoro bude aj informovať," doplnil.

Stále sme však nedostali odpoveď na otázku, ktorú sa pýtajú viacerí - ako naložíme so zmluvou v prípade, že predseda parlamentu či prezidentka budú trvať na zapracovaní pripomienok generálneho prokurátora. "Teraz už rátame len s tým dokumentom, ktorý je schválený vládou. Akékoľvek ďalšie otváranie tej zmluvy by si vyžadovalo dlhodobý proces renegociácie so Spojenými štátmi. A to nevidím v tomto momente ako reálne," uzavrel minister obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy