Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Domáhajú sa odvolania riaditeľa štátnych lesov: Ten má ale podporu ministra pôdohospodárstva
Zdielať na

Domáhajú sa odvolania riaditeľa štátnych lesov: Ten má ale podporu ministra pôdohospodárstva

SLOVENSKO / Okolo štátnych lesov sa šíri nervozita. Skupina ich zamestnancov, a tiež niektorí politici sa domáhajú odvolania šéfa podniku Tibora Kőszeghyho. Riaditeľ však všetku kritiku odmieta. Podstatné je, že má podporu ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana.

Trinásti súčasní i bývalí zamestnanci podniku napísali list premiérovi a ďalším predstaviteľom OĽaNO. Okrem iného uvádzajú, že namiesto nutných reforiem a očisty, sa v štátnych lesoch opäť otvárajú brány korupcii. A to je v priamom rozpore s dlhodobo hlásanou politikou Matovičovho hnutia. "Verím tomu, že najvyšší predstavitelia štátu zakročia, že im nie je jedno, kam smeruje slovenské lesníctvo, pretože pán Kőszeghy nie je ten, ktorému úprimne záleží na budúcnosti slovenských lesov," vyjadril sa Matej Vigoda, bývalý generálny riaditeľ Lesov SR.

"Obvinenia, respektíve námietky uvádzané v liste sa nezakladajú na pravde a sú v priamom rozpore so skutočnosťami, realizovanými priamo v riadiacej praxi štátneho podniku," dodala hovorkyňa Lesov SR, Marína Debnárová. Niektorí zase šéfovi štátnych lesov vyhadzujú na oči to, že vraj podozrivo zastrelil jeleňa a muflóna. "Je to prípad enormného papalášizmu, niečo na úrovni Fidela Castra, keď strieľal vo Vysokých Tatrách z vrtuľníka kamzíky," vyjadril sa k tomu Alojz Hlina, podpredseda strany Dobrá voľba. "Postup generálneho riaditeľa v predmetnej veci bol v súlade s príslušnými vnútropodnikovými predpismi," dodala Debnárová.

No a ďalší okruh výčitiek sa týka reorganizácie podniku. Exminister Simon tvrdí, že riaditeľ Kőszeghy zmenu k začiatku roka nezvládol, z čoho môže vznikať právna neistota a problémy. "Je to bordel, nezvládnutý proces, veľmi dobre to vedeli od septembra, odflákli to," vyjadril sa Simon. "Dodávky dreva ohrozené nie sú a štátny podnik Lesy SR plynulo pokračuje v napĺňaní aktuálne platných zmlúv," dodala Debnárová.

Nateraz je ale rozhodujúce to, že minister pôdohospodárstva Vlčan je s Kőszeghyho manažérskym výkonom spokojný. "Práca podniku sa zracionalizovala, čo sa už prejavuje na výsledkoch. My sme na mnohých pozíciách zvýšili platy zamestnancom podniku Lesy," vysvetlil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Z vývoja situácie je rozčarovaný aj lesník a bývalý minister Ján Mičovský, no a preto odchádza z parlamentného klubu OĽaNO a bude pôsobiť ako poslanec bez straníckeho krytia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy