Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dlhodobo užívané lieky vám všeobecný lekár tak jednoducho už nepredpíše
Zdielať na

Dlhodobo užívané lieky vám všeobecný lekár tak jednoducho už nepredpíše

BRATISLAVA / Od Nového roka si už u všeobecného lekára nemôžete dať predpísať lieky. Najprv ich musí určiť špecialista. V relácii TV JOJ Analýzy na hrane na to upozornila Zuzana Dolinková z opozičnej strany Hlas. Napríklad, jedny z najčastejšie predpisovaných liekov - lieky na tlak vám predpíše špecialista, ktorý určil diagnózu a naordinoval liečbu. Lekári aj niektorí opoziční poslanci žiadajú ministerstvo zdravotníctva, aby účinnosť decembrovej novely okamžite pozastavilo.

Schválili to rýchlo a bez diskusie

"Nie je na mieste, aby praktický lekár nemal právomoc lieky písať, a aby sme zo dňa na deň zmenili v podstate funkčný systém bez toho, aby sa na to mohli pripraviť poskytovatelia a pacienti," reagovala na novelu, ktorú v parlamente schválili v decembri prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov, Jaroslava Orosová. Účinnosť nadobudla od ďalšieho mesiaca, teda do 1. januára v novom roku 2022. "Iniciatíva pre zmenu preskripcie liekov prišla od všeobecných lekárov, ktorí sú preťažení. Dlhé roky poukazujú na to, že až 55 percent preskripcie predstavuje tzv. delegovaná preskripcia, čiže na predpis na základe odporúčania špecialistov," vysvetlila jeden z podnetov poslankyňa zo strany OĽaNO, Eva Horváthová.

Je to hlúposť, reagujú občania

Na otázku ankety, či vítajú takúto novelu odpovedala väčšina opýtaných negatívne. "No, určite sa skôr dostanem k obvodnému ako k špecialistovi," povedala obyvateľka, ktorá čakala na vyšetrenie. Podľa ďalšej sa pri tejto novele zabudlo na staršie obyvateľstvo. "Je to hlúposť, hlavne pre tých starších pacientov," konštatovala jedna z obyvateliek. 

Niektorí za špecialistami dochádzajú desiatky kilometrov

Zásadný rozdiel medzi praktickým lekárom a špecialistom je počet pacientov. Zatiaľ čo praktický lekár ma na starosti cez 1 000 až 2 000 pacientov, u špecialistov môže byť to číslo medzi 5 000 až 25 000. "Treba si uvedomiť, že celé Slovensko nie je ani Bratislava, ani Košice, ani Banská Bystrica, ľudia často za svojimi špecialistami dochádzajú niekoľko desiatok kilometrov," zhodnotila jeden z výrazných negatívnych dopadov prezidentka ZAP Jaroslava Orosová. "Asociácia súkromných lekárov už podnikla prvé kroky, informovala MZ SR ,že treba prijať nápravu," za súkromných lekárov sa vyjadril Marián Šóth. 

Jedným z autorov návrhu je bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí

A nielen všeobecní lekári aj špecialisti žiadajú úpravu už schváleného zákona. Prezident kardiologickej spoločnosti navyše otvorene hovorí o neuváženej iniciatíve jednotlivcov. "Neochota predpisovať lieky kulminovala v rozhovore doktorky Paluškovej pár dní pred decembrovým rokovaním NR. A o pár dní bol schválený nikým nepripomienkovaný pozmeňujúci návrh z pera doktorky Horváthovej (lekárky pracujúcej v Rakúsku), exministra doktora Krajčího a pedagóga magistra Šefčíka," poznamenal predseda Ambulantných kardiológov SKS, Jozef Beňačka. 

Minister Lengvarský: Situáciu analyzujeme

"Nechcem to výrazne komentovať, tú situáciu analyzujeme. Bol to poslanecký návrh a v zdravotníckom výbore k tomu bola komunikácia a bol odhlasovaný a prijatý," vyjadril sa k celej situácii súčasný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Áno, uznávame, asi to chcelo širšiu diskusiu. Je stále vyhlásený núdzový stav a pokiaľ neskončí môže písať lieky každý lekár," uzavrela poslankyňa Eva Horváthová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy