Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šéf Slovenskej Pospolitosti sa postaví pred súd. V minulosti mal predávať nacistický materiál
Zdielať na

Šéf Slovenskej Pospolitosti sa postaví pred súd. V minulosti mal predávať nacistický materiál

BRATISLAVA / Šéf Slovenskej Pospolitosti sa postaví pred súd. Prokurátor ho viní z extrémizmu. V minulosti mal predávať nacistický materiál. Po Jakuba Škrabáka si v minulosti prišli kukláči z Národnej kriminálnej agentúry. Pri rozsiahlej akcii vtedy zadržali aj kontroverzného speváka či bývalého okresného šéfa Ľudovej strany Naše Slovensko.

Kukláči z Národnej Kriminálnej Agentúry zasahovali na viacerých miestach v Ružomberku, Púchove, Nitre, v Galante či v Maduniciach. Práve tam si prišli aj po šéfa Slovenskej Pospolitosti Jakuba Škrabáka. "Vyjadrím sa neskôr, ďakujem," povedal Škrabák. 

"V rámci akcie policajti zadržali 6 obvinených osôb a vykonali  7 domových prehliadok a 12 prehliadok iných priestorov," uviedol vtedajší hovorca Prezídia PZ SR Martin Wäldl. 

Prokurátor vtedy žiadal väzbu okrem Škrabáka aj pre dnes už bývalého okresného predsedu ĽSNS Michala Buchtu, či speváka Jaroslava Pagáča s prezývkou Reborn. Vo väzbe ale nakoniec neskončil nikto. Sudcovi argumentovali aj tým, že pracujú a potrebujú sa starať o rodiny.

V roku 2021 Pagáča alias Reborna neprávoplatne odsúdili na štyri roky. Buchtovi súd vymeral trojročný podmienečný trest a 600-eurovú pokutu. Po viac ako troch rokoch sa postaví pred súd aj Jakub Škrabák prezývaný Hromoslav. 

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dňa 11. januára 2022 na Špecializovaný trestný súd obžalobu pre viacero extrémistických trestných činov na obvineného J. Š. Obvinený sa mal podľa obžaloby v rokoch 2015 - 2018 dopustiť zločinu rozširovania extrémistických materiálov, zločinu výroby extrémistických materiálov a iných trestných činov," uviedol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. 

"Zatiaľ mi nebolo nič doručené, tak nemám sa k čomu vyjadriť. Ak budem pociťovať potrebu, ozvem sa," povedal Škrabák. Hlava pospolitosti mala cez internetové stránky predávať napríklad oblečenie, nálepky, či odznaky s nacistickou tematikou.

Ak šéfovi Slovenskej Pospolitosti pred súdom dokážu vinu, v base si môže odsedieť až 8 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy