Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Byť fit po sviatkoch: Ako správne upraviť stravu + vhodné cviky na doma
Zdielať na

Byť fit po sviatkoch: Ako správne upraviť stravu + vhodné cviky na doma

SLOVENSKO / Vianočné a novoročné sviatky sa zvyčajne podpíšu na našej línii. Česť výnimkám. Čo sa s tým dá robiť, ako sa v Novom roku dostať späť do pôvodnej formy i pôvodného oblečenia, radí kondičná trénerka Kristína Eiselová.

Ako upraviť stravu? 

"V prvom rade opustiť koláčiky, alkohol a sladké nápoje," hovorí Eiselová. Do jedálnička je potrebné zapojiť všetky základné živiny. "Od bielkovín, sacharidov a tukov," hovorí Eiselová. Zostavenie jedálnička sa líši. "Niekto začína sladkou kašou, niekto praženicou. Obed by mal obsahovať nejaké mäso, zeleninu a pridať si môžete aj zemiaky alebo ryžu. Večer by som obmedzila prílohové jedlá, zostať je vhodné pri mäse a rybách," odporúča Eiselová.

Bežný človek by mal jesť trikrát za deň, športovec si môže pridať o dve jedlá naviac. "Na začiatok by som na ráno dala určite sacharidy a neskôr by som pridávala tuky a bielkoviny," hovorí Eiselová.

Má zmysel diéta? 

"Diéty by som neskúšala, nakoľko sa pri nich z dlhodobého hľadiska spomalí metabolizmus a prichádza jojo efekt. Skôr by som išla na pravidelnú stravu, dodržiavať pitný režim. Riešenie je aj jesť častejšie ale menšie porcie," hovorí Eiselová.

Je vhodná detoxikácia? 

"Z dlhodobého hľadiska v tom nevidím zmysel, nakoľko človek prichádza o vitamíny a potrebné živiny,"  tvrdí Eiselová.

Aké cviky si môže človek zacvičiť doma? 

Cvik číslo 1: Pri prvom cviku zapájame celé telo. Ľahneme si na brucho a natiahneme ruky pred seba, potom ich potiahneme dozadu lakťami smerom k rebrám, nohy dáme hore do tvaru V. Následne ruky vrátime naspäť pred seba, a potom ich dáme k sebe. Zdvihneme sa na ruky, nohy držíme od zeme na špičkách. Zdvihneme nohu kolenom smerom pod hruď a postupne striedame nohy. 

Týmto cvikom zapájame chrbát, zadok, brucho a ruky. Odporúča sa 15 opakovaní po trikrát. 

Cvik číslo 2: Druhý cvik predstavujú klasické kliky, dlane na zem umiestnime na šírku svojich ramien, po kliku sa zapojíme nohami. Kolená budú pri cviku smerovať von do strany nohy, ktorú cvičíme. Tento pridaný cvik, aplikovaný do klasického kliku slúži na precvičenie brušného svalstva. Ak chce niekto precvičiť chrbát, tak umiestni dlane na zem širšie, ako sú jeho ramená. Ak si to chce niekto sťažiť, môže urobiť tricepsové kliky. Dlane na zemi položí, čo najbližšie k sebe a robí kliky, pri tomto cviku sa zapája najmä triceps. 

Toto cvičenie sa odporúča 20 minút, minimálne trikrát do týždňa. "Kto chce chudnúť, zapojí kardio, napríklad beh, bicykel alebo plávanie," hovorí Eiselová.

Cvik číslo 3: Budeme ako pomôcku potrebovať gumu na cvičenie. Dáme sa do sedu, napríklad na gauč alebo stoličku, gumičku si natiahneme hore na stehná. Chrbát držíme vystretý, nadýchneme sa, následne do výdychu dáme nohy od seba. Cvik číslo 4: Gumičku na cvičenie si dáme na topánky a striedavo zdvíhame kolená. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy