Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko čakajú v roku 2022 reformy. Budú sa týkať financií, vysokých škôl a justície
Zdielať na

Slovensko čakajú v roku 2022 reformy. Budú sa týkať financií, vysokých škôl a justície

BRATISLAVA / Vládne strany by mali tento rok rozhodnúť o viacerých reformách. Nedá sa povedať, ktoré z nich prejdú - a ak áno, v akej podobe. Koalícia hľadá zmysluplné kompromisy a dôležité témy presadzuje namáhavým spôsobom, hoci má v parlamente ústavnú väčšinu.

Poslancom sa v decembri veľmi tesne, ale predsa podarilo presadiť reformy zdravotníctva a národných parkov. Koaličná Sme rodina však nevýskala, keďže mala výhrady, a za návrhy nehlasovala.

"Pozývam stranu Sme rodina - poďte do práce," uviedol minister životného prostredia, Ján Budaj.

Rokovacej práce pri zbližovaní postojov je pred koaličnými politikmi veľa. Minister financií predstavil daňovo-odvodovú revolúciu a minister práce chce reformu dôchodkov.

"Snažím sa extrémnym spôsobom zjednodušiť systém, zvýšiť daňovú spravodlivosť, zabezpečiť ju tak, aby sme mali viac investícií, aby mali podnikatelia chuť podnikať a tým pádom viac zamestnávať ľudí, ktorí budú platiť zo svojho príjmu výrazne nižšie dane," vyhlásil minister financií Igor Matovič.

 "Naším cieľom je, aby sme dosiahli a zabezpečili dôstojný život ľudí, ktorí sú na dôchodku," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny, Milan Krajniak. Ministerka spravodlivosti by chcela zmeniť súdnu mapu po tom, ako už presadila vznik dôležitého Najvyššieho správneho súdu.

"To je teraz veľmi dôležité pre zvyšovanie dôveryhodnosti v justíciu, a potom je dôležité, aby sa nám podarilo zavŕšiť aj tie ostatné časti reformy justície," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Premiér Eduard Heger opakuje, že on bude aj o týchto témach v koalícii trpezlivo debatovať, aby napokon prišli zmysluplné výsledky.

"Rokovania bežia v plnom prúde, vtiahli sme do toho už aj poslancov, aby mali jasnú predstavu, a pokúsili sme sa možno odstrániť nejaké trecie plochy," povedal Eduard Heger.

Minister školstva Branislav Gröhling chce svojim návrhom zásadne zmeniť fungovanie vysokého školstva. Materiál pred Vianocami prešiel vládou a v najbližšom období sa ním bude zaoberať parlament. Aj k nemu prišlo mnoho pripomienok, kritiky, dokonca boli aj slušné protesty, takže sa dá očakávať, že debata bude ešte dlhá a ťažká.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy