Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prípad z Miloslavova už riešia politici. Rokovať má koaličná rada aj poslanci z bezpečnostného výboru
Zdielať na

Prípad z Miloslavova už riešia politici. Rokovať má koaličná rada aj poslanci z bezpečnostného výboru

BRATISLAVA / Šokujúce fotografie a videá, na ktorých tínedžeri ubližujú iba 11-ročnému dievčaťu rozpútali na Slovensku obrovskú diskusiu. Polícia má podľa všetkého dostatok dôkazov na to, aby prípad vyšetrila a aby aktérov postihol reálny trest. Šikanovanie, či násilie zo strany maloletých či mladistvých je ale dlhodobý problém Slovenska a politici sa mu až doteraz zvyčajne veľmi nevenovali.

Drsné a bezcitné zaobchádzanie mladistvých s len 11-ročným dievčaťom už má okrem trestnoprávnej aj politickú rovinu. "Na najbližšiu koaličnú radu som nechal predvolať ministra vnútra, budem od neho požadovať jasné kroky, akým spôsobom sa na Slovensku zamedzí takejto šikane," vyjadril sa predseda parlamentu Boris Kollár. 

"Otrasný prípad šikanovania 11-ročného dievčaťa z Miloslavova prerokujeme na najbližšom, mimoriadnom branno-bezpečnostnom výbore parlamentu. Preveríme všetky podozrenia, ktoré prípad sprevádzajú. Hlavne, či polícia a prokuratúra urobili všetko, čo mali," okomentoval aktuálnu situáciu okolo prípadu 11 - ročného dievčaťa podpredseda NR SR Gábor Grendel. Podľa politológa by sa ale politici mali skôr snažiť o zavedenie systémových zmien, ktoré by mali takýmto násilnostiam prechádzať. "Nie je správne, ak takúto tragickú, nešťastnú udalosť využívajú politici ako PR, osobne nevidím nič viac, než len to, priživiť sa na takejto téme," reagoval politológ Jozef Lenč. "Je v poriadku, že sa tým bude zaoberať aj brannobezpečnostný výbor, aj politici musia ukázať , že sú skutky, na ktoré sme ako spoločnosť citlivejší a to je šikana detí, to je neprijateľné," povedal poslanec Juraj Šeliga. 

Zareagovala aj generálna prokuratúra. "GP uložil krajskej prokuratúre v BA, aby sa udalosťami zaoberal komplexne, nielen z pohľadu trestnoprávneho, ale aj z hľadiska možného uplatnenia oprávnení prokurátora v netrestnej oblasti. GP si taktiež vyhradil pravidelné informovanie o stave trestného konania," uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. 

Policajný prezident Hamran ale upozornil na to, že širšia verejnosť ani politici nemajú k dispozícii informácie, s ktorými už polícia pracuje v tejto fáze vyšetrovania. "Považujem to za veľmi nevhodné, že sa to komentuje. Nikomu to nepomáha, ani tým obetiam, zbytočne sa traumatizujú. Vyšetrovaniu to vôbec nepomáha, pretože je to enormný tlak," reagoval dočasne poverený šéf polície Štefan Hamran.

Na prípad z Miloslavova zareagoval najemotívnejšie Boris Kollár. "Skončia v tých ústavoch nekompromisne, budem to požadovať, musíme to zastaviť," povedal Kollár. V ústave však bolo aj dievča presne vo veku aktérok z Miloslavova, s ktorým si Boris Kollár svojho času online dohadoval sex. "Vôbec som nevedel, že ju polícia hľadá, že je klientka resocializačného zariadenia," reagoval Kollár. "Je to pokrytecké, na druhej strane je to veľmi nepekný hyenizmus, na takejto téme sa priživovať a je to podľa mňa aj nebezpečné, keď politici takto ad hoc tvrdia, že urobia všetko pre to, aby sa zasahovalo do vyšetrovania," uzavrel politológ Lenč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy