Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Fyzické útoky a šikana medzi deťmi: Kto zrušil obvinenie ako nezákonné?
Zdielať na

Fyzické útoky a šikana medzi deťmi: Kto zrušil obvinenie ako nezákonné?

OKRES KOMÁRNO / Dva prípady útokov skupiny detí na svojich rovesníkov riešili policajti v máji 2021 aj v okrese Komárno. V jednom prípade prokurátor zrušil obvinenie 15-ročného dievčaťa ako nezákonné. Hľadajú sa preto ďalšie dôkazy. V druhom prípade zastavili obvinenie pre vek a čin prekvalifikovali.

Útoky sú reálne, ich riešenie je v nedohľadne? 

"Bola zakrvavená, veľmi plakala, nechcela povedať, čo sa stalo," tvrdila pani Erika, mama napadnutej školáčky. Takto opisovala incident mama 13-ročnej školáčky z Kolárova v máji 2021. Na hrádzi si ju počkala partia dievčat. Úder dlaňou do chrbta, ťahanie za vlasy, až kým nespadla na kolená, zastavil až náhodný okoloidúci. Polícia prípad vyšetrovala a začala trestné stíhanie pre výtržníctvo. To bolo ale v decembri 2021 zastavené. "Z dôvodu, že maloletá útočníčka nie je trestnoprávne zodpovedná, mala 14 rokov," povedala pani Erika. 

"Daný skutok nenapĺňal znaky trestného činu, skôr by sa toto konanie mohlo posúdiť ako priestupok, ale vzhľadom na vek páchateľa nebolo možné vec takto riešiť, nakoľko na zodpovednosť za priestupok sa vyžaduje dovŕšenie 15. roku veku," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajné zboru v Nitre Renáta Čuháková. 

Fyzické rany sa zahojili, čo ale tie duševné?

"Ona ako jediná bola v pozícii ako keby podozrivej osoby, hoci aj iné deti sa nachádzali pri tomto čine. Sms správy jednoznačne preukazujú, že tento útok plánovali deti vopred, o tejto sms správe sa neviedlo vyšetrovanie," konštatovala pani Erika. Dievča utrpelo ľahšie zranenia, pomliaždeniny hlavy, kolien a rúk. Tie sú zahojené. Dodnes ale musí navštevovať psychológa. "Myslím si, že už mal byť dávno znížený vek trestnoprávnej zodpovednosti u maloletých detí," uviedla pani Erika. 

Prípadov fyzickej šikany a útokov je viacej 

Ďalšie video zverejnené na sociálnej sieti z mája 2021 zachytáva inú útočníčku v Komárne, ktorá núti 14-ročné dievča, aby si kľaklo a poprosilo ju o odpustenie. Žiada, aby sa na ňu pozrela a kopne ju do tváre. V tom čase deviatačku polícia obvinila z vydierania a výtržníctva. "Vo veci bolo vznesené obvinenie, toto bolo uznesením prokurátora zrušené ako nezákonné s tým, že je potrebné doplniť dokazovanie. V súčasnosti sú vykonávané procesné úkony a prebieha doplňovanie dokazovania vo veci," povedala Čuháková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy