Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Pracovníčky pezinského úradu práce pracovali pre zločineckú skupinu
Zdielať na

Pracovníčky pezinského úradu práce pracovali pre zločineckú skupinu

PEZINOK / Pezinské úradníčky z pandemického škandálu jazdili na drahých autách a policajti u nich doma mali nájsť vyššiu hotovosť aj rôzne dokumenty. Súd poslal obidve úradníčky do väzby. V rozhodnutí, ktoré má televízia JOJ k dispozícii, sudca uvádza, že boli súčasťou organizovanej skupiny. Škoda, ktorú spôsobili, siaha k štrnástim miliónom eur.

Úrad práce v Pezinku bol vlani zlatou baňou pre podvodníkov, ktorí si cez neho nechali z pandemickej pomoci vyplatiť milióny eur, a to napriek tomu, že nemali zamestnancov. Nateraz sú obvinené 4 úradníčky, podľa všetkého však šlo o organizovanú skupinu. Z písomného rozhodnutia sudcu o väzbe dvoch z nich vyplýva, že pomoc neoprávnene dostalo 37 firiem. Sumy, ktoré im vyplatili, sa pohybovali od zhruba 70 000 eur až po trištvrte milióna.

"Niektoré z nich boli založené alebo zmenili majiteľov na chorvátskych, gréckych či slovinských na začiatku koronakrízy," povedal Tomáš Madleňák, novinár z Investigatívneho centra Jána Kuciaka. Nadriadení obvinených žien vo výpovediach uviedli, že o pandemickú pomoc môžu firmy žiadať len elektronicky. Úradníčky však žiadosti nahadzovali do systému ručne priamo na mieste. 

Podľa doterajšieho vyšetrovania jedna z nich prideľovala žiadosti ďalším kolegyniam. Odôvodňovala to tým, že nefungovala podateľňa a dokumenty bežne ležali na chodbe v krabiciach. "Časť si nechala pre seba, kde následne spracovali platobné poukazy, na základe ktorých Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatil finančné príspevky na vopred určené bankové účty, ktoré sa opakovali u rôznych žiadateľov," znie anonymizované rozhodnutie o väzbe.

"Prebieha vyšetrovanie, tieto skutočnosti sa budú postupne odkrývať a som presvedčený, že sa konanie mojej klientky vysvetlí," hovorí obhajca Roman Kerek. Príjemcovia peniaze následne previedli na ďalšie účty u nás a na Balkáne. V niektorých prípadoch vyberali hotovosť z bankomatov. Podvod sa podľa doterajšieho vyšetrovania podarilo odhaliť vďaka banke, ktorá Štátnu pokladňu upozornila na nezrovnalosti. "To má všetky známky toho, že ide o takzvané biele kone. Podľa mojich informácií sa o prípad mala dokonca zaujímať európska prokuratúra," dodáva Madleňák. 

Dve úradníčky, ktoré súd pred mesiacom poslal do väzby podľa zistení vyšetrovateľov jazdili na drahých autách, ktoré zaevidovali na príbuzných. Našli u nich aj hotovosť, svorne však tvrdili, že ju mali prichystanú na oslavu Vianoc. Ďalšia referentka ale priznala, že si vytvorením poukazov chcela privyrobiť. Za prevod 450 tisíc eur dostala od kolegyne 4 tisícky. "Jej obálku nechala v kancelárii a povedala, že XY ti posiela papieriky. V obálke boli stoeurové bankovky. Peniaze má jej dcéra a je ich ochotná vydať do trestného konania," pokračujú súdne materiály.

"Je tam určitý rozpor medzi výpoveďami, ale ja s kolegom, ani ostatní obhajcovia nezastávame názor, že je to priznanie ku skutku, ani k ničomu," obhajuje advokát Milan Žoldoš. Súd mal ale iný názor a dve účtovníčky poslal do väzby. "Súd sa obával, že by ovplyvňovali svedkov a páchali ďalšiu trestnú činnosť, pri jednej bol dôvodom aj útek," vysvetlila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Dlhodobo totiž žila vo Veľkej Británie, kde mala aj manžela.

Sudca v rozhodnutí spomína aj to, že obvinené konali ako súčasť organizovanej skupiny, ktorá mohla mať aj iné aktivity. "Neviem si predstaviť, ako by sa štyrom úradníčkam podarilo zohnať tých ľudí z Chorvátska, Slovinska a ďalších krajín," hovorí Madleňák. Od septembra nerobia na úrade, nie je však známe, či prebehli aj iné personálne zmeny a ani to, či obvinili aj niekoho iného. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy