Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V boji o prvé dieťa roku 2022 rozhodovali sekundy, zvrat prišiel podvečer
Zdielať na

V boji o prvé dieťa roku 2022 rozhodovali sekundy, zvrat prišiel podvečer

BRATISLAVA / Len sekundy rozhodli o tom, kto sa stane prvým Slovákom roku 2022. Dlho to vyzeralo, že si ho pripíše Tomáš z Univerzitnej nemocnice v Bratislave, no podvečer sa verejnosť dozvedela, že víťazom je iné bábätko z hlavného mesta.

"Ospravedlňujeme sa, no po kompletizácii všetkých informácií sa ukázalo, že prvým dieťatkom narodeným v rámci Univerzitnej nemocnice Bratislava je dievčatko menom Deniska Nela. Narodila sa desať sekúnd po polnoci v Nemocnici Ružinov," znie vyjadrenie spomínanej inštitúcie. Tomáš si však predsa len jedno prvenstvo odniesol. "Má 3960 gramov a 53 centimetrov. Je to valibuk, tak som rada, že prišiel skôr," konštatuje Ivana Brondošová, jeho mama. Na svet mal prísť až o týždeň, no rozhodol sa inak.

Aj Humenné malo bábätko na svete už minútu po polnoci, meno Artur James si vybral jeho otec, ktorý pochádza z Veľkej Británie. Bude vychovávaný bilingválne. "Ja naňho budem rozprávať po slovensky a manžel po anglicky, aby si zvykol," hovorí hrdá mama Mária. 

Košičania si museli chvíľu počkať, Félix sa narodil štyri minúty pred druhou hodinou ráno. "Samotný pôrod prebiehal bez väčších komplikácií, začal sa už pár minút pred polnocou," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Monika Krišková. Všetko prebiehalo na COVID oddelení, rodička totiž musela byť kvôli pozitívnemu testu zo začiatku decembra v karanténe. "Pri takomto pôrode je rozdiel v tom, že zdravotníci musia mať špeciálne ochranné zdravotné pomôcky a rodičky ich poznajú viac-menej iba podľa očí," doplnila Krišková.

V žilinskej nemocnici dnes ako prvý na svet prišiel Leo, päť minúť po štvrtej hodine ráno priniesol radosť obom rodičom, pre ktorých ide o prvú ratolesť. V sále sa nachádzal aj jeho otec a mama si to nevedela vynachváliť. "Určite to odporúčam všetkým mamičkám, psychicky mi veľmi pomohol a som mu za to veľmi vďačná. Takisto chcem poďakovať skvelým sestričkám a pani doktorke," uzavrela spokojná Monika.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy