Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najvyšší súd vrátil prípad Jozefa Radiča špecializovanému súdu. Svoju vinu v prípade vrážd Valka a Hupku odmieta
Zdielať na

Najvyšší súd vrátil prípad Jozefa Radiča špecializovanému súdu. Svoju vinu v prípade vrážd Valka a Hupku odmieta

BRATISLAVA / TV JOJ sleduje prípady viacnásobne trestne stíhaného Jozefa Radiča, o ktorom vyšetrovacie orgány tvrdia, že stojí aj za vraždou právnika Ernesta Valka. Len nedávno sme informovali o tom, že Radičovi sa špeciálna prokuratúra snaží preukázať aj vraždu jeho niekdajšieho komplica, s ktorým mali lúpiť banky. Na maskovanie používali karnevalové masky.

Obžalobu prokuratúry v tomto prípade súd odmietol prijať. Polícia údajne neustálila motív na likvidáciu Radičovho komplica a podľa súdu nejde o úkladnú vraždu. Aktuálne nastala v tomto spornom prípade zásadná zmena. Po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR.

Prepady komerčných bánk ozbrojenými páchateľmi, ktorý používali masky známych hercov, polícia nakoniec objasnila. V tom čase pátrali po troch mužoch. Jozefa Radiča chytili ako prvého. Jeho komplica Antona Hupku nezadržali vôbec. Až keď zadržali tretieho z nich, Jaroslava Klinku, sa dozvedeli, kde je hľadaný Hupka. Klinka začal spolupracovať a polícii prezradil, že Hupka je mŕtvy, že ho mal zastreliť Jozef Radič. Údajne sa stal nepohodlným svedkom Radičových zločinov. A vyšetrovateľom ukázal aj ilegálny hrob, do ktorého svojho komplica Klinka s hlavným podozrivým pochoval.

"Do Kučišdorfskej doliny, v katastrálnom území Pezinok," informoval vtedajší šéf polície Tibor Gašpar. Klinka je síce dôležitým svedkom prokuratúry, ale zároveň jediným, a teda aj problémovým. Aj Klinka je priamo prepojený s obeťami a miestom činu rovnako ako Radič. A táto skutočnosť prekáža príslušným súdom, na ktoré prokuratúra podáva obžaloby na hlavného podozrivého, Radiča.

​Konkrétne špecializovanému trestnému súdu okrem iného aj preto, že v už podanej obžalobe na Radiča pre vraždu Hupku vidí sudca cez dôkaznú situáciu skôr usmrtenie poškodeného. Taktiež súd pochybuje o motíve na vraždu, ktorý v obžalobe opísal prokurátor. TV JOJ pred časom informovala, že aj pre uvedené pochybnosti obžalobu na Radiča trestný súd neprijal a prokurátor preto podal na sťažnosť Najvyššiemu súdu. "Prokurátor naďalej trvá na právnej kvalifikácii skutku ako obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy," informovala Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Aktuálne je už isté, že trestný súd napriek výhradám smerom k prokurátorovi a podanej obžalobe sa bude musieť Radičom zaoberať. "Najvyšší súd SR napadnuté uznesenie zrušil a vec vrátil Špecializovanému trestnému súdu Banská Bystrica na ďalšie konanie a rozhodnutie," uviedla v stanovisku NS SR hovorkyňa Alexandra Važanová. "Ešte nemám doručené písomné vyhotovenie uznesenia, ale zjednodušene poviem, že môjmu klientovi nezáleží na tom, ktorý súd bude túto vec pojednávať. On chce, aby bolo čo najskôr nariadené hlavné pojednávanie a nezáleží mu či to bude Okresný súd I. Bratislava alebo to bude Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. On chce preukázať na pojednávaní svoju nevinu," reagoval obhajca obvineného Jozefa Radiča, Igor Cibula. 

Jozef Radič od samého začiatku odmieta, že by bol zodpovedný za vraždu bratislavského právnika Ernesta Valka a taktiež aj to, že je zodpovedný za vraždu svojho komplica Antona Hupku. "Klame," vyjadril sa stručne obvinený Jozef Radič k tvrdeniu Jaroslava Klinku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy