Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Slovenskí politici sa konšpiráciami inšpirujú v zahraničí. Podľa historika sú nebezpečné
Zdielať na

Slovenskí politici sa konšpiráciami inšpirujú v zahraničí. Podľa historika sú nebezpečné

BRATISLAVA / Odmietanie medicíny, vedy a lekárov Slováci neobjavili s príchodom covidu. Pred 190 rokmi s veľmi podobnými argumentmi pristupovali aj ku epidémii cholery a to až tak, že desaťtisíce sa chopili zbraní. Už vtedy ich k tomu inšpirovali konšpiračné teórie - dnes majú ešte väčšiu silu a čoraz častejšie ich používajú aj vysoko postavení politici.

Vzbury proti povinnej karanténe, dezinfekcii či liekom sme už na našom území vo veľkom rozsahu už raz mali a to ešte v roku 1831 počas epidémie cholery. Ľudia verili, že panstvo si ju vymyslelo, aby ich mohlo ovládať.


"Sa to masovo šírilo. Tie počty obetí boli nesmierne, tak ľudia mali obavy a šírili sa konšpiračné teórie, že ich niekto zámerne trávi," uviedla etnologička Zuzana Panczová.

Ľudia živelne napádali úradníkov, aj židovských lekárov. Na východe krajiny prepuklo veľké roľnícke povstanie voči tamojšej šľachte. "Fyzicky útočili na svojich pánov. Vtedy sa stretávame s tým, že vtedajšie elity boli považované za súčasť veľkého sprisahania," priblížila Panczová.

Konšpiračné teórie dlhodobo využívali okrajoví a extrémistickí politici mimo hlavný prúd. Ich kráľom sa napokon stal predošlý americký prezident Donald Trump, ktorý ich využíval voči svojim oponentom, ale aj pri téme covidu.

Známa je jeho náklonnosť teórii QAnon, ktorej na celom svete veria milióny ľudí. A jej priaznivci boli aj medzi útočníkmi, ktorí začiatkom roka vtrhli do Kapitolu.
"Konšpiračná teória Qanon hovorí, že Hilary Clintonová, hollywoodski herci, George Soros a liberáli stoja za pedofilným hnutím, ktoré unáša mladých chlapcov a získava z ich krvi adrenalín," uviedol historik Sir Richard Evans.

Za ešte nebezpečnejšiu profesor Evans považuje teóriu, podľa ktorej Donald Trump v skutočnosti posledné voľby neprehral. "Veria jej milióny republikánov bez toho, aby mala reálny základ a hovorí, že prezidentské voľby v Spojených štátoch boli zmanipulované demokratmi, výrobcami hlasovacích zariadení a úradníkmi," doplnil Evans.

Konšpiračným teóriám sa darí aj medzi slovenskými politikmi. Marián Kotleba hovorí o nanočipoch vo vakcínach, pred covidom boli v kurze imigranti. A už roky sa na popredných priečkach drží aj George Soros, ktorému sekunduje Brusel či americká ambasáda.

"Častokrát vidíme, že mnohí naši politici sa inšpirujú tým, čo napozerajú u populistov alebo extrémnych politikov v zahraničí," uviedla etnologička. "Keď ľudia strácajú istoty a zázemie, keď chudobnejú, vtedy majú tendenciu konať viac emotívne ako racionálne a vtedy strany, ktoré stavajú na emóciách, majú navrch," povedal politológ Pavol Struhár.

Na druhej strane však podľa politológa populisti a extrémisti nemôžu rásť donekonečna. "Myslím si, že aj z tohto už môžu byť ľudia unavení, že možno budú skôr hľadať strany, ktoré sú umiernenejšie a lídrov, ktorí viac upokojujú, než vyhrocujú situáciu," doplnil Struhár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy