Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Darované Vianoce: Prešli si peklom, no vďaka darcom majú o čosi krajšie sviatky
Zdielať na

Darované Vianoce: Prešli si peklom, no vďaka darcom majú o čosi krajšie sviatky

SLOVENSKO / Nevydarený vzťah, k tomu pribúdajúce zdravotné problémy a žiadna možnosť zamestnať sa. Pani Alena z Humenného musí počítať každý cent. Úplne sama sa pritom stará o 11-ročnú dcéru. Obe si prešli peklom a dievčatko dokonca zažilo bezdôvodné fyzické útoky od svojho otca. Vďaka anonymnému darcovi z Košíc ale majú tieto dni radostnejšie. Pre rodinku navyše urobili zbierku aj policajti z humenského Obvodného oddelenia a pridali sa ďalší dobrí ľudia.

"Ja som bola celý čas smutná a nemala som chuť do života," vyjadrila sa Sofia Regecová. 11-ročné dievčatko si prešlo peklom zo strany vlastného otca. Dôvod na to nebol. Boli i také situácie, keď na ňu zaútočil počas spánku. "Posledným nakopnutím rozvodu bolo, keď som prišla domov z práce a našla malú zbitú. Mala šrám cez tvár, dal jej facku počas spánku, lebo bol pod vplyvom alkoholu," vysvetlila matka Sofii, Alena Regecová. Mama Alena má za sebou kruté roky. Smola v partnerstve bola sprevádzaná chorobami a s tým ruka v ruke obdobia, keď pre zdravotné problémy nemohla pracovať.

"Prišli choroby. Prišla astma, strata sluchu. Ochorela som znova, našli mi hrčku vo veľkosti vlašského orecha. Behom dvoch rokov to bolo treba šesťkrát otvárať," vysvetlila Alena Regecová. Napriek ťažkému osudu pani Alenka robí pre dcérku maximum. Sofi je veľmi talentovaná. Príbuzní a známi sa jej poskladali na keyboard. "Mňa zaujíma hranie, kreslenie, tancovanie a hranie na keyboard, to ma veľmi baví," vysvetlila Sofia.

Pomoc ťažko skúšanej žene prišla od anonymného darcu z Košíc

Vďaka nemu Sofinke zaplatia školné na Základnej umeleckej škole. V byte budú mať útulnejšie a pokazenú práčku vystriedala nová. S vynáškou pomohli policajti z Obvodného oddelenia v Humennom. Policajt Jakub Puškár prišiel pred pár týždňami s nápadom urobiť na oddelení zbierku na pomoc rodinám v núdzi. "Blížia sa sviatky, veľa z nás má rodiny, deti a vieme, aké to je. Prišiel som s myšlienkou, že poďme vyzbierať a podporiť," vysvetlil Jakub Puškár. Poradili sa so sociálnymi pracovníčkami a vďaka policajtom tak budú mať dve rodiny krajšie Vianočné sviatky. "Aj finančnou čiastkou, našli sa aj kolegovia, ktorí venovali elektroniku, tlačiareň, nakúpili sa školské potreby, tašky, zimné oblečenie, zimnú obuv, kopec vecí, každý z kolegov na oddelení sa zapojil, to bolo to najmenej, čo sme pre nich mohli spraviť," vysvetlil Jakub Puškár.

Pomoc pre rovesníčku prišla aj od 11-ročného Miška. Školák s mamou Hedvigou veľmi rád pečie. "Chcem ľuďom pomáhať, aby som mal dobrý pocit a aby som robil dobré skutky z vreckového, čo som si zarábal a dostal od babiek," vyjadril sa Miško Harvánek. "Lebo Vianoce sú o otvorených srdiečkach a porozumení," dodala Miškova matka. "Klobúk dole, taký malý chlapček a rozhodol sa inde prispieť, tak isto mamička," poďakovala sa Alena Regecová.

Dievčatko má problém so zrakom. Vďaka košickému darcovi si mohlo vybrať presne také okuliare, aké momentálne potrebuje. "Tým všetkým, čím sme prešli, sa dá prejsť. Ale najhoršia je rana, keď vám dieťa ochorie. A malá teraz, rozvíja sa o nej epilepsia, je nastavená na liečbu," vysvetlila Alena. Ťažké okolnosti zvláda s pomocou najbližšej rodiny a vďaka dobrým ľuďom. Pocítili ale aj krutosť, práve pre to, že majú menej ako iní. "Jednak z charity, nehanbila som sa, chodili sme do sekáčov. Boli útoky na deti, lebo nemali všetko, čo ostatné," dodala.

Snáď každý teenager túži po tablete. Odpoveď tohto dievčatka ale bola záporná. "Asi ani nie, nepotrebujem to asi. Príde mi to na mňa veľa, že už mám toho veľa, že už si viac nezaslúžim," odpovedala Sofi. V takúto pomôcku Sofi ani nedúfala. O to väčšia to bola radosť a prekvapenie. Nežijú síce v prepychu a ani nenosia luxusné oblečenie, no majú jedna druhú. A želajú si len to, aby boli zdravé. "Ja by som chcela poďakovať všetkým darcom, my sme s tým ani nerátali, ani o to neprosili," poďakovala sa na záver matka Alena.

Do projektu Darované Vianoce sa zapojila aj rodina pestovateľov zemiakov

Dotkla sa ich reportáž o rodinke z Lackoviec, kde sa mama sama stará o šesť detí. "Vždy rozmýšľame, komu pomôcť, keďže pestujeme zemiaky, manžel pozeral správy a tam zbadal rodinku, ktorej ste pomohli, preto sme sa rozhodli Vás osloviť," vysvetlila Miriama Baňasová z rodinnej farmy v Michalovciach. Nezostalo ale iba pri jednej rodine. Miriama Baňasová priviezla do Humenného pol tony zemiakov. S pomocou pani Kataríny Kočanovej z občianskeho združenia Srdce pre všetkých, ich rozdelili rodinám v núdzi, charite a aj ľuďom v zariadení núdzového bývania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy