Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sviatky na druhej strane Tatier: Slováci využili menej prísne opatrenia v Poľsku
Zdielať na

Sviatky na druhej strane Tatier: Slováci využili menej prísne opatrenia v Poľsku

SLOVENSKO/POĽSKO / Mnohí Slováci sa rozhodli využiť menej prísne proti-pandemické opatrenia v Poľsku a Vianoce a Silvester strávia práve v tejto krajine. Takzvaná pandemická turistika sa už naplno rozbehla napríklad v Novom Targu, kam doteraz ľudia cestovali najmä za lacnejšími nákupmi.

Poľské Zakopané sa pomaly plní turistami. Medzi nimi sú aj mnohí Slováci, ktorí sa rozhodli, že Vianoce a Silvester strávia na poľskej strane Tatier. Dôvodom sú menej prísne pandemické obmedzenia. "Pred pandémiou by sme už praskali vo švíkoch, teraz to tak samozrejme nebude ale vidíme, že už sa naše kapacity pomaly plnia," vysvetlila Agata Wojtowicz z Tatranskej hospodárskej komory.

Už aj Poliaci pritom prijali prísnejšie opatrenia. Problém majú hlavne tí, ktorí sa nedali očkovať, pre ostatných platí pomerne voľnejší režim. To sa odráža aj na cestovnom ruchu. "Máme teraz veľa cudzincov, hlavne zo Slovenska a Maďarska. Sú to skvelí klienti, tak dúfame, že ostanú aj na Silvestra," vyjadrila sa majiteľka reštaurácie Karolina Karpiel.

Veľké plány ale so Silvestrom nemajú ani v Poľsku. Majitelia gastrozariadení či hotelov sú veľmi opatrní. "Oficiálnu zábavu neorganizujeme, bude to skôr spontánne, ale ťažko teraz povedať, napríklad takú kapelu treba rezervovať," dodal majiteľ reštaurácie.

"Silvester, je lotéria. Ľudia zrejme neostanú na hotelových izbách ale sú tu isté obmedzenia - ak pustíme aj nezaočkovaných kapacita sa nám znižuje na tretinu," dodala Karolina Karpiel. "Na Slovensku máme v porovnaní s Poľskom oveľa prísnejšie opatrenia. Aj to je dôvodom, že veľká časť poľskej klientely opäť strávi zimné pobyty a lyžovačku vo svojich strediskách a na Slovensku sa budeme musieť spoliehať predovšetkým na domácu klientelu," vyjadril sa aj hovorca TMR Marián Galajda.

"Poliaci zrejme ostanú u nás, nepredpokladám, že sa vyberú na Slovensko. Teraz sa všetci boja jazdiť cez hranice a radšej ostávajú v Zakopanom," dodal majiteľ hotela Lukasz Filipowicz.

Tatry bez zahraničných turistov

V našich Tatrách sa tak tento rok zrejme nebudeme opäť môcť spoľahnúť na návaly zahraničných turistov. "Základný rozdiel medzi situáciou v Slovenských a Poľských strediskách je v tom, že v poľských strediskách už počas uplynulého víkendu mohli hostia začať svoje zimné sviatočné pobyty. My otvoríme až tento víkend," vysvetlil Marián Galajda.

 "Tieto týždne medzi sviatkami alebo ten prvý januárový týždeň sú vlastne takým ťahákom celej zimnej sezóny, také to veľké naštartovanie. Tým, že to bude takto veľmi obmedzené bez toho dostupného gastra tak to bude veľmi pravdepodobne slabé," dodala Lenka Rusnáková zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy