Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Protest majiteľov gastroprevádzok: Najlepším riešením je otvoriť a ak nie, požadujeme kompenzácie
Zdielať na

Protest majiteľov gastroprevádzok: Najlepším riešením je otvoriť a ak nie, požadujeme kompenzácie

BRATISLAVA / Zúfalí zástupcovia slovenských gastroprevádzok sa vybrali za štátnymi predstaviteľmi, aby im osobne odovzdali otvorený list s prosbou o dialóg. Podniky totiž napriek posledným pandemickým uvoľneniam ostali zavreté s nulovými alebo minimálnymi tržbami. Otvorenie žiadajú už od Vianočných sviatkov, a to v režime očkovaní alebo prekonaní. Priamo pred úrad vlády ich prišli podporiť aj kolegovia zo všetkých kútov Slovenska.

Najskôr sa zástupcovia gastra, ale aj hoteliérov a cestovného ruchu vybrali na ministerstvo dopravy. Zhruba hodinu sa rozprávali s ministrom Andrejom Doležalom. Nasledovala návšteva v parlamente, kde ich zas prijal Boris Kollár a do tretice sa stretli na ministerstve hospodárstva s Richardom Sulíkom. Ich požiadavka bola jasná.

Podnikatelia cítia diskrimináciu

"Tým najlepším riešením je otvoriť skôr, alebo väčšie kompenzácie," povedal prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák. Gastro neotvorili, pretože odborníci si chcú počkať na posviatočné covid štatistiky. Podľa prevádzkarov ide o diskrimináciu. Politici, s ktorými sa im podarilo stretnúť, ich podporili.

"Sme za to aby sme otvorili 25. tým im najviac pomôže keď príde vlna omikronu, tak zase zavrieme všetko," uviedol predseda NR SR Boris Kollár. "Čím im pomôže teraz, okamžite, že im dovolíme sa nadýchnuť, aspoň v režime OP. To je tá najrýchlejšia forma pomoci," povedal minister dopravy Andrej Doležal. 

"Takéto zatváranie ja v tom nevidím zmysel," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Zástupcovia slovenského gastra sa napokon dostavili pred Úrad vlády, kde ich podporili ich kolegovia. Avšak postoj premiéra je zdržanlivý.

Susedné krajiny otvárajú 

"Vidíme tu krajiny s vyššou mierou zaočkovanosti pristupujú k striktnejším opatreniam," povedal premiér Eduard Heger. "V Poľsku, Rakúsku, Česku Maďarsku, však sú otvorené prevádzky aj lyžiarske vleky," povedal Kollár. 

Otvorenie napríklad reštaurácie nie je o odomknutí dverí, ale aj o personále a potrebných zásobách, ktoré treba nakúpiť. "My v Tatrách sme zavretí mesiac a pol takže suroviny sme nenakupovali, čakáme, čo bude. Keď nám to nedajú vedieť do zajtra, tak to je reálny problém, musíme si zrobiť objednávky a tak ďalej," dodal reštauratér Daniel Jakubčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy