Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Kongresové centrum v Istropolise? Matovič to okomentoval nie veľmi publikovateľnými slovami
Zdielať na

Kongresové centrum v Istropolise? Matovič to okomentoval nie veľmi publikovateľnými slovami

SLOVENSKO / Minister financií komentoval na sociálnej sieti zámer vybudovať národné kultúrne a kongresové centrum v budove Istropolisu v Bratislave nie veľmi publikovateľnými slovami. Pripomeňme, že občianskemu združeniu NKKC štát prisľúbil 60-miliónov eur, ak vyberie najvhodnejší developerský projekt. A práve Istropolis považuje za najvhodnejší. To šokovalo najmä ministra Igora Matoviča. A nielen jeho.

"To je naozaj obrovská hanba. Jedna veľká veľká hanba, podľa mňa osobne až podvod," hovorí minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Experti sa dlhodobo zhodujú, že Slovensko potrebuje národné kultúrne a kongresové centrum. Lenže proces, akým na Slovensku vzniká sprevádzajú od začiatku až do konca samé problémy.

Občianske združenie malo pripraviť štúdiu uskutočniteľnosti. Teda odborný dokument o tom, ako by malo nové centrum vyzerať, čo by v ňom malo byť, prípadne kde by malo byť. "Nič menej a nič viac naša štúdia nehovorí, iba určuje poradie týchto možností," tvrdí právnik OZ NKKC Martin Javorček. 

Vo finále boli traja uchádzači

Incheba, Nové Lido a Istropolis. Za najvhodnejší projekt považuje občianske združenie Istropolis. Keďže to má celé podpísať ministerstvo financií, na spomínaný dokument sa pozrel útvar hodnoty za peniaze. "Spoločnosť Immocap vníma výsledky odbornej štúdie hodnotenej ÚHP ako potvrdenie našej snahy zachovať kultúrno-spoločenskú funkciu na Trnavskom mýte," hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti Immocap Martin Šramko

Developer Istropolisu je teda v tom, že UHP potvrdil jeho projekt ako najvýhodnejší. Zvyšní uchádzači to však vnímajú inak. "Ten, práve naopak, nepotvrdil alternatívu, ktorú včera oznámilo občianske združenie," hovorí výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

V materiály sa doslova píše, že nie je možné posúdiť, či je projekt Istropolis najlepšia hodnota za peniaze. A nie len to. "Útvar hodnoty za peniaze skonštatoval, že správnejší prístup by bol, keby tú štúdiu nerealizovalo občianske združenie." tvrdí výkonný riaditeľ spoločnosti Incheba Alexander Rozin. 

Obaja uchádzači sa zhodujú, že celý projekt bol od začiatku šitý na jedného uchádzača. Správy o tom, že 60 miliónov získa zrejme Istropolis, sa dozvedeli z médií. "Dlhodobo tvrdíme, že celý proces výberu partnera pre výstavbu Národného kultúrneho a kongresového centra je netransparentný," hovorí Pelikán. "My sme od samého začiatku sa považovali, že náš projekt v tom hodnotení je len do počtu, o čom svedčí aj to, že zástupcovia občianskeho združenia počas roku a pol neboli ochotní sa s nami stretnúť na osobnej prezentácii," tvrdí Rozin. "Takto si ideálne obstarávanie nepredstavujeme," hovorí z nadácie Zastavme korupciu Xénia Makarová. Nadácia zastavme korupciu proces od začiatku sleduje. Štát dal akoby voľné ruky niekomu na minutie desiatok miliónov bez súťaže.

"Nevieme o tom, že by tam bola nejaká súťaž, prečo práve táto organizácia to má celé zastrešovať. Opiera sa o analýzu, ktorá doteraz nebola zverejnená. Nevieme, kto zaplatil tú analýzu. aké bolo zadanie, tej analýzy, takže veľa vecí tam je nezodpovedaných," hovorí Makarová.

Dnes už ale občianske združenie mierni rétoriku

Tvrdí, že nič nie je rozhodnuté. "Poradie možností, ktoré dneska boli zverejnené a ktoré komentoval pravdepodobne aj minister financií vnímame, ako odborný podklad na ďalšiu diskusiu," hovorí Javorček. 

Minister financií si na sociálnej sieti servítku pred klávesnicu nedával

Kompetentným odkázal, že nič nebude. Medzi občianskym združením a predbežne víťazným projektom vidí priame prepojenia. "Nemôže jeden súťažiaci posudzovať projekty konkurentov, a na konci povedať, že vlastne on v mene štátu defakto rozhodol, že on je najlepší. Šak to je absurdné," tvrdí Matovič. 

Minister dodal, že to celé považuje za paródiu a preto celý projekt preberie pod seba štát. Teda ministerstvo financií. Môže sa stať, že sa celý, takmer dvojročný proces bude musieť zopakovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy