Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aquapark v Galante je už 6 rokov zatvorený. Ak ho neotvoria, mesto musí vrátiť milióny z eurofondov
Zdielať na

Aquapark v Galante je už 6 rokov zatvorený. Ak ho neotvoria, mesto musí vrátiť milióny z eurofondov

GALANTA / Mestský aquapark v Galante stojí už 14 rokov, no ostatných 6 je zatvorený pre havarijnú statiku. Ak ho neotvoria do konca roka, mesto sa dostane pod nútenú správu. Musí totiž vrátiť peniaze z eurofondov. Rekonštrukcia je už skolaudovaná, bazény napustené, otvoreniu však bránia pandemické opatrenia.

"Do konca roka 2018, môžete to dať kľudne do médií, bude to hotové na 100%," uviedol ex-konateľ Galandie Zsolt Takáč. Vyhlásenie ex-konateľa Galandie, mestského aquaparku v Galante, sa namiesto desiatich mesiacov naplnilo až o tri roky. Rekonštrukciu bola nutná pre havarijný stav statiky budovy. Posledný deň tohto roka je pre zariadenie rozhodujúci, ak neotvoria, budú musieť definitívne vrátiť európsku dotáciu vo výške 4,2 milióna eur. "Galandia sa budovala ešte z predvstupových fondov. Mesto sa zaviazalo, že 15 rokov zabezpečí udržateľnosť celého projektu. V stredu, 16. decembra, prebehlo kolaudačné konanie, sme hotoví," hovorí primátor Galanty Peter Paška.  

Po roku rekonštrukčných prác stanovený termín otvorenia stihli, napriek tomu nemôžu otvoriť. "Problém robia covidové opatrenia, ktoré takýmto aquaparkom umožňujú prevádzku iba pre ubytovaných hostí a Galandia ubytovanie nemá," hovorí Paška. "Ministerstvo hospodárstva SR s mestom Galanta komunikuje. Situáciu vyhodnocujeme a posudzujeme všetky dostupné riešenia," informuje hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková. "Snažili sme sa spojiť s ministerstvom, doteraz nemáme odpoveď, ako máme postupovať. Nedostali sme odpoveď ani na mailovú komunikáciu," hovorí Paška. "Otvoríme a rovno aj zatvoríme, odovzdáme kolaudačné rozhodnutie o tom, že prevádzka je pripravená na spustenie do prevádzky, nič iné nemôžeme spraviť," hovorí konateľ Galandie Zoltán Szelle. 

​Galandia postavená v roku 2007 bola 6 rokov zatvorená. Problémy objavilo nové vedenie mesta po 8 rokoch prevádzky, keď si dalo spraviť paradoxne energetický audit. Havarijný stav statiky, potvrdilo 6 znaleckých posudkov. "Strecha z hrdzavej železnej konštrukcie musela ísť preč, najviac mňa šokovalo, že nosný stĺp bol dutý, bol hrdzavý a nebol osadený v betónových základoch, ale na štrkovom lôžku, bolo to neuveriteľné," tvrdí Paška. 

Samotná rekonštrukcia stála mesto z vlastných zdrojov 3 milióny eur. Mesto podalo už 3 trestné oznámenia na pôvodných staviteľov Galandie, polícia ich všetky odmietla. "Teraz máme k dispozícii kompletnú fotodokumentáciu sfušovanej stavby, pevne verím, že polícia to už tento krát nezamietne," tvrdí Paška. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy