Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pacientka zomrela na neskoro odhalený zápal slepého čreva. Súd lekárov oslobodil
Zdielať na

Pacientka zomrela na neskoro odhalený zápal slepého čreva. Súd lekárov oslobodil

PREŠOV / Prípad úmrtia po zápale slepého čreva v stredu, 15. decembra, po deviatich rokoch od smrti pacientky uzavrel Krajský súd v Prešove. Dvoch z trojice obžalovaných lekárov odsúdil okresný súd s podmienkou ešte vlani. Krajský súd všetkých troch oslobodil. Predseda senátu na konci vyslovil počudovanie, prečo v rámci prípadu nestáli pred súdom ďalší lekári, ktorí s nebohou prišli pred smrťou do kontaktu.

Stalo sa to pred deviatimi rokmi. Pani Ivetu priviezli do nemocnice. Mala ukrutné bolesti brucha a vysokú teplotu. Keďže v tom čase mala aj menštruáciu, hospitalizovali ju na gynekologickom oddelení. Až neskôr sa ukázalo, že v skutočnosti to bol zápal slepého čreva. Na operačnom stole podľa obžaloby skončila, keď už bolo neskoro a na lavici obžalovaných skončili traja lekári gynekológovia. Dvoch z lekárov okresný súd vlani odsúdil. Odvolali sa však všetci traja, aj prokurátor.

Ani jeden z lekárov sa na pojednávanie krajského súdu nedostavil. Naproti prokurátorovi tak sedeli iba ich obhajcovia. Kým prokurátor žiadal prísnejšie tresty, obhajoba trvala na oslobodení. Žena, ktorá pred deviatimi rokmi zomrela bola podľa rodiny v takom stave, že od pása dole mala nohy modré a horúčky také, že sa spotená sama nedokázala prezliecť. V nemocnici na gynekológii k nej privolali aj chirurga, no keď sa prišlo na to, že to je slepé črevo už nebolo pomoci.

Predseda senátu asi dve hodiny prechádzal znalecké posudky, napokon po prestávke padol rozsudok, ktorý sa rodine nebohej nepáčil. "Oslobodzuje spod obžaloby okresného prokurátora, pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin usmrtenia," hovorí predseda senátu Krajského súdu v Prešove. 

"Sklamaní sme veľmi, že to po 9 rokoch takto dopadlo. Aj krajský súd len bral znalcov, ktorí svedčili v ich prospech," hovorí švagor nebohej Ivety Roman Struk. 

"Všetky znalecké posudky vo vzťahu k môjmu klientovi hovorili, že ničoho sa nedopustil, nič neporušil, teraz to konečne definitívne potvrdil krajský súd," hovorí obhajca oslobodeného lekára Martin Puchala. 

Rozsudok krajského súdu je právoplatný a nateraz je bodkou za prípadom. Deväť rokov od smrti pacientky, osem rokov od obvinenia. "Na tom sa zhodli všetci znalci, ktorí v danej veci vypovedali. Táto nebohá neprejavovala žiadne známky zápalu slepého čreva," hovorí predseda senátu Krajského súdu v Prešove. "Kvôli tomu volala záchranku, že už poslednú záchranu videla v tom a oni hovoria, že nič jej nebolo. Dali do nej kopu tabletiek, spala a bola kľudná, keď natlačia do nej infúzie a tabletky proti bolesti, na spanie," hovorí švagor nebohej Ivety Roman Struk. 

"Každému je ľúto, keď niekto zomrie, ale prišla do nemocnice v čase, keď už jej nebolo možné pomôcť. Konštatoval to znalec, ktorý vykonával pitvu," hovorí obhajkyňa oslobodeného lekára Zuzana Pitoňáková 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy