Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viac ako 30 rokov sa mosty neopravovali, teraz sú v havarijnom stave
Zdielať na

Viac ako 30 rokov sa mosty neopravovali, teraz sú v havarijnom stave

TREBČÍN / Trenčianska župa zriadila mostné čaty – vyčlenila 15 chlapov, ktorí budú opravovať mosty. Dohnal ju k tomu ich neutešený stav. Podobne sú na tom všetky samosprávne kraje. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR si na cestách druhej a tretej triedy vyžaduje okamžitú opravu každý piaty most.

Most v Ilave je v trenčianskom kraji most s najhorším technickým stavom. "Mal sa rekonštruovať, ale keďže bol v kritickom stave, tak sa musí zbúrať a bude postavený nový most," informoval primátor mesta Ilava, Viktor Wiedermann. Zatvorili ho v roku 2018. Odvtedy sa tu nič nezmenilo. Ilavčania prišli o prístupovú cestu na sídlisko. Vedie sem iba komunikácia, ktorú počas silných dažďov zatápa.

Správca mosta – trenčiansky samosprávny kraj peniaze na výstavbu nového mosta má a momentálne prebieha už druhé verejné obstarávanie.

Na zlý stav mostu v Opatovciach nad Nitrou upozorňuje starostka už viac ako 16 rokov. "Je úplne v kritickom stave," konštatovala starostka obce Opatovce nad Nitrou, Danka Melišková. Denne po ňom prejdú tisícky nielen osobných áut, ale aj ťažkých kamiónov. Most je len jednosmerný a jeho stav označili odborníci za veľmi zlý. "Desiatky rokov bojujeme bezvýsledne, až je to nepochopiteľné," povedala starostka Danka Melišková. Projektová dokumentácia na nový most by mala byť hotová budúci rok. Trenčianska župa má v správe 639 mostov a takmer 170 z nich je v zlom, alebo veľmi zlom stave. "Nikdy nebolo toľko peňazí, aby sme mohli robiť údržbu. Ten modernizačný dlh je tu 30 rokov," vyjadril sa predseda trenčianskeho kraja, Jaroslav Baška.

Najnovšie trenčianska župa zriadila mostné čaty. Pôsobiť budú v Prievidzi, Trenčíne a Považskej Bystrici. "Každá bude mať 5 zamestnancov, budú opravovať tie lepšie mosty," informovala predseda Jaroslav Baška. Na ich činnosť vyčlenili pol milióna eur. Takýmto spôsobom chcú aspoň čiastočne zabrániť devastácii mostov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy