Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Platy zdravotníkov nie sú konkurencie schopné: Ostane ich zvýšenie len sľubom?
Zdielať na

Platy zdravotníkov nie sú konkurencie schopné: Ostane ich zvýšenie len sľubom?

SLOVENSKO / Zdravotníci sú už takmer dva roky v plnom nasadení, v prvej línii. Kým v okolitých krajinách im platy zvyšujú, u nás môžu byť radi, keď im niekto aspoň poďakuje. Aj pri zvadách o štátnom rozpočte minister financií vyhlásil, že buď pôjdu stámilióny na podporu očkovania dôchodcov, aby neboli plné nemocnice alebo zdravotníkom a príde štvrtá, piata a ďalšie vlny covidu. Pritom už niekoľko týždňov sa nemocnice potácajú na pokraji svojich kapacít a často fungujú len vďaka nasadeniu nedostatočne zaplatených lekárov a sestier.

Je krátko po 19:30 a doktor Oto Hloža je v službe. "Slúžime štyria lekári, čo je o jedného navyše oproti stavu pred pandémiou. Bohužiaľ na našom oddelení jeden z pacientov zomrel a hneď vzápätí, za krátku dobu sme na jeho miesto prijali ďalšiu respiračne zlyhávajúcu pacientku. Keďže naše oddelenie bolo zaplnené, tak ďalší respiračne zlyhávajúci pacient musel byť po tom, čo bol uspatý a napojený na umelú pľúcnu ventiláciu transportovaný do iného zdravotníckeho zariadenia. V tejto situácii, takto čelíme už v posledných týždňoch a je stále väčší problém nájsť týmto pacientom nejaké voľné lôžko v rámci Slovenska," hovorí anestéziológ Hloža. 

"Prisľúbené nie je nič a my sme navrhovali navýšenie miest, ktoré by sa vyrovnalo okolitým krajinám V 4," tvrdí predseda LOZ Peter Visolajský

Zvýšenie platov zdravotníkov: aké navýšenie sa žiada? 

Ani sestry nevedia, o koľko a či dostanú v januári viac. Chcú len toľko, aby boli konkurencie schopní. "My sme žiadali 400 eur navýšenie, čo predstavuje 40 percent odmeňovania," tvrdí prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová. "My sme navrhovali navýšenie okolo 500 eur," definuje Visolajský. 

Platové pomery v zdravotníctve a stanovisko ministra financií 

V súčasnosti sa plat zdravotnej sestry pohybuje od 900 eur vyššie a plat lekára od 1200 eur vyššie. "Plat sestry je 971 eur a najvyšší plat, sestra s pokročilou praxou má koeficient 1,10 a to je v hrubom 1201,20 eur," upresňuje Lazorová. "V súčasnosti má neatestovaný lekár na Slovensku 1,25 násobok a to okolo 1250 eur v hrubom a u atestovaného lekára je to 2,3 násobok priemernej mzdy, to znamená okolo 2500 eur v hrubom," upresňuje Visolajský.  

Minister financií Igor Matovič prednedávnom obhajoval rozhodnutie podporiť očkovanie rizikovej skupiny dôchodcov, hoci časť zdravotníkov mu už vtedy pripomenula, že zdroje by sa zišli aj v zdravotníctve. "Buď teraz spravíme šokovú terapiu na dôchodcov na to, aby do budúcna sme tu nemali plné nemocnice alebo teraz dáme tú istú sumu zdravotníkom a budeme mať štvrtú, piatu, päťdesiatu vlnu," povedal Matovič. 

Kľúčový faktor, ktorý treba vziať do úvahy

"Minister financií zjavne nechápe, že lekárov tu nemáme len na covid. Slovensko je zahanbujúce, tá situácia je zahanbujúca aj v odvrátiteľných úmrtiach iných ako covidových. My potrebujeme viacej lekárov a hlavne zdravotných sestier, aby vôbec nemocnice fungovali," zdôrazňuje Visolajský. 

"Ministerstvo zdravotníctva si uvedomuje požiadavky od lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov. Považujeme ich za absolútne legitímne. Vzhľadom aj na korektnosť voči subjektom, ktoré boli pri rokovaní, budeme informovať o konkrétnych sumách až následne a tak isto po schválení štátneho rozpočtu," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy