Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko sa nechce vzdať olova v nábojoch. Minister Sulík odmieta európske štúdie
Zdielať na

Slovensko sa nechce vzdať olova v nábojoch. Minister Sulík odmieta európske štúdie

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Richard Sulík bojuje za olovo. Nechce, aby Európska únia zakázala používanie olova pri výrobe nábojov do zbraní. Podľa neho je to nezmysel. Európska chemická agentúra prišla so štúdiou, že olovo je mimoriadne škodlivé pre životné prostredie. Slovensko má ale vlastnú štúdiu.

Minister prišiel s tým, že Európska únia má na stole snahy o zákaz používania olova v strelných zbraniach. Všetky strelecké zväzy a asociácie na Slovensku sa tak spojili, aby to zvrátili.

"Tých 80 percent zbraní poľovníci môžu zahodiť na smetisko," vyjadril sa Imrich Šuba z Poľovníckeho zväzu. "Urobíme všetko to, čo bude v našej moci, aby sme zabránili takémuto nezmyselnému zákazu používať olovo v strelných zbraniach," reagoval minister hospodárstva Richard Sulík. 

Športoví strelci, poľovníci, zberatelia, a ďalší hovoria, že zákaz olova v nábojoch je ohrozenie bezpečnosti či likvidácia niektorých streleckých odvetví. Kým únia tvrdí, že ide hlavne o ekológiu, podľa slovenských strelcov zákaz olova životnému prostrediu naopak poškodí. To, že sa niečo prestane vyrábať z olova, totiž neznamená, že sa to prestane vyrábať. "Tých náhrad z titulu fyzikálnych a chemických vlastností olova bude treba rádovo o desiatky percent viacej. Energetická náročnosť výroby tých látok je zásadne vyššia. Niektoré tie náhrady sú toxickejšie," konštatoval Ľudovít Miklánek zo Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum. 

Minister už kolegom zo sedemnástich krajín napísal list. Žiada ich, aby sa pridali na stranu Slovenska. Zdá sa, že priskoro. "Oficiálny návrh zo strany európskej komisie ešte neexistuje, na tejto veci samozrejme sa ale dlhodobo pracuje pretože európska chemická agentúra nejaké zistenia priniesla," Ingrid Ludviková, ktorá je na Slovensku v zastúpení Európskej komisie. "V európskej únii až milión vtákov ročne zomrie na otravu olovom, a teda je to naozaj vážny problém," povedal europoslanec Michal Wiezik. "Otrava olovom vtáctva je problém, ktorý je pre samotné vtáctvo niekde na úrovni pár promile," doplnil Ľudovít Miklánek. "Tí vtáci padnú za obeť, aj keď ich trafí iná guľka ako olovená guľka," reagoval minister Sulík. 

Už teraz platí smernica, ktorá zakazuje náboje s olovom v mokradiach a ich okolí. Minister tak podľa komisie bojuje proti niečomu, o čom sa zrejme rok a pol bude ešte len uvažovať. "My by sme s tým, samozrejme, nedošli, keby neprichádzali z Bruselu tieto snahy," uzavrel minister Richard Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy