Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudí v okolí Prievidze trápi výpadok elektriny. Problémy má aj bojnická nemocnica
Zdielať na

Ľudí v okolí Prievidze trápi výpadok elektriny. Problémy má aj bojnická nemocnica

PRIEVIDZA / Ľudí v Bojniciach a okolí Prievidze už niekoľko mesiacov trápia výpadky elektrickej energie. Tie síce trvajú len niekoľko sekúnd, lenže vždy napáchajú veľké škody. Problémy majú najmä podniky, ale aj bojnická nemocnica.

"Vznikajú nám veľké škody na prístrojoch," povedal riaditeľ Peter Glatz. "Stoja linky, všetci stoja keď nemáme prúd, tak nemôžeme robiť," Axel Mallener, BROSE PRIEVIDZA. 

Škody spôsobené častými výpadkami elektrickej energie rátajú v tomto závode na 10 000 eur. "Škody sú okolo 15 000 euro týždenne, ale keď musí prísť lietadlo, tak je to aj 40 000 euro," uviedol Mallener. 

Naposledy im elektrina náhle vypadla minulý týždeň. Zastali všetky linky. Ich spustenie trvá niekoľko hodín. Výrobky ktoré sú na páse musia vyhodiť. Počas posledného výpadku sa im pokazil tento obrovský žeriav.

"Nám sem letí lietadlo so súčiastkou," povedal Mallener. Rovnaké problémy má aj bojnická nemocnica. Tu vypadne elektrina v priebehu pár minút niekoľko krát, často v sekundových intervaloch. Ničí sa im drahá zdravotnícka technika. 

"Najkritickejšia je situácia s CT prístrojom. Stáva sa, že po výpadku nám nejde naštartovať," uviedol Glatz. Prístroj za 1,5 milióna eur musí prísť spustiť do prevádzky technik z Bratislavy. Dovtedy je nemocnica a hlavne pacienti bez neho. V prípade mimoriadnej udalosti by ich museli prevážať do iných nemocníc. 

"Keď je CT takto poškodené, tak je mimo asi 12 hodina 250 000 ľudí je bez prístroja," povedal Glatz. "Sú to niekoľko sekundové výpadky, ktoré spôsobujú naše automatické ochrany na vedení," povedal hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš. 

Podľa slovenskej distribučnej výpadky sú spôsobené rekonštrukciou rozvodne, ktorú čoskoro dokončia a vysokými stromami pod vedením. "Ak napríklad sa konár dotkne vedenia, ochrana ju vypne, po pár sekundách opäť zapne. Vegetácia je problém," povedal Gejdoš. 

Stromy pod vedením chcú odstrániť počas zimy. Problémy by sa tak mali vyriešiť. "Krajina je v strede Európy, ale infraštruktúru máme ako Uganda," dodal Mallener. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy