Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Súd odkladá jednu z najväčších káuz: Prípad vraždy Ernesta Valka. Súd je vraj preťažený a prednosť majú iné prípady
Zdielať na

Súd odkladá jednu z najväčších káuz: Prípad vraždy Ernesta Valka. Súd je vraj preťažený a prednosť majú iné prípady

BRATISLAVA / Bratislavský okresný súd nedokáže rozbehnúť súdny proces v prípade vraždy právnika a prvého predsedu Ústavného súdu Českej a Slovenskej federatívnej republiky - Ernesta Valka. Dôvodom je, že sudca, ktorý má prípad pridelený, na preskúmanie podanej obžaloby a vytýčenie hlavného pojednávania nemá čas. Upozornil na to portál SME.sk. O prípad sa už zaujíma aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Ernesta Valka zastrelili v jeho dome v Limbachu presne pred jedenástimi rokmi. Sedem rokov polícia márne pátrala po vrahoch, až na prekvapenie vyšetrovateľov sa k účasti na vražde priznal jeden z dvojice mužov, ktorý v osudný večer chcel vylúpiť Valkov dom. Prokurátor preto podal už vlani v máji obžalobu na údajného strelca Jozefa Radiča. A z jeho komplica sa stal svedok.

Prešiel rok a pol od podania obžaloby vo vražde a súdy v prípade neurobili ani čiarku. Sudca, ktorému spis pridelili sa dopoludnia aj pre TV JOJ v písomnom stanovisku vyjadril, že obžalobu neprejedná ani v budúcom roku 2022, pretože je zahltený súdnou agendou, v ktorej musí rozhodovať prednostne, a preto vražda Valka, musí počkať aj napriek tomu, že ide o mediálne sledovaný prípad vraždy s objasneným motívom, ktorý dodnes spochybňuje najmä rodina Ernesta Valka.

Ministerka Kolíková chce vedieť či je odklad rozbehnutého procesu dôvodný. Sama vníma zaťaženosť sudcov uvedeného súdu ako dlhodobý problém. "Prednostne sudca musí konať vo väzobných veciach, v ktorých bola podaná ústavná sťažnosť, kde Ústavný súd SR prikázal konať bez prieťahov, vo veciach týkajúcich sa prečinov vzhľadom na krátku premlčaciu dobu," vyjadrenie sudcu Pavla Tomíka. 

To, že na okresnom súde Bratislava I. sú sudcovia dlhodobo preťažení justičnou agendou a nestíhajú rozbiehať aj mediálne sledované prípady potvrdzujú aj reakcie advokátov, ktorých sa vražda Ernesta Valka týka. Obhajca údajného strelca Jozefa Radiča na daný stav zareagoval takmer rovnako ako advokátka a dcéra zavraždeného Ernesta Valka. "K prípadu môjho klienta sa vyjadrovať nebudem. Nad rámec je potrebné uviesť, že OS BA1 je extrémne preťažený súd. Personálne aj finančne poddimenzovaný dlhé roky. Dôsledkom toho sú prieťahy v trestných konaniach. Chyba nie je v sudcoch. Chyba je systémová, ktorá sa dlhodobo nerieši," tvrdí obhajca Jozefa Radiča, Igor Cibula. 

"Momentálna situácia poukazuje na aktuálny stav dnešného súdnictva a rýchlosť nielen v tejto trestnej veci. V procesnom postavení poškodenej nemám žiadnu možnosť zabrániť prieťahom v konaní, ani prispieť k ich odstráneniu," hovorí advokátka a dcéra Ernesta Valka, Jana Valková. 

"Spis vraždy má niekoľko tisíc strán. Je nereálne očakávať, že vo veci poškodeného JUDr. Ernesta Valka bude nariadený termín hlavného pojednávania v priebehu roku 2022," stanovisko sudcu Pavla Tomíka. 

O prípad sa zaujíma aj ministerka Kolíková. "Takéto reakcie na jednotlivé prípady sa mi javia ako neprimerané," hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy