Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koniec parkovaniu na chodníkoch, poslanci schválili zmenu zákona o cestnej premávke
Zdielať na

Koniec parkovaniu na chodníkoch, poslanci schválili zmenu zákona o cestnej premávke

BRATISLAVA / Vodiči už po novom nebudú môcť parkovať na chodníkoch. Parlament to schválil v novele zákona o cestnej premávke. Platiť začne už od marca budúceho roka.

Problémy s parkovaním majú najmä vodiči vo väčších mestách. V Bratislave je parkovanie na chodníkoch realitou už dlhé roky.

"Problém je to pri tom kočíku, lebo keď ste bez kočíka to obídete, ale s kočíkom nie. Ako vodič ste niekedy rada, že nájdete parkovacie miesto, aj na chodníku.
Mesto by sa malo postarať o tie parkovacie miesta," hovorí bratislavská mamička.

"Závisí to už na samosprávach a na jednotlivých analýzach a nejakých vyhodnocovaniach, že kde si tie značky osadia, kde dovolia tým autám parkovať a kde už nie," dodáva Katarína Rajčanová, hovorkyňa mesta Bratislava.

Ešte pár mesiacov však autá môžu byť zaparkované na chodníkoch, ak chodcom zostane priestor na prechádzanie minimálne 1,5 metra. Presne 1.marca 2022 by sa však takéto parkovanie malo stať minulosťou. Na miestach, kde takto zaparkované autá nebudú prekážať chodcom, môžu dať samosprávy dopravné značky, ktoré státie na chodníkoch povoľujú.

"Zavádzame to napr. aj novou parkovacou politikou, kde naozaj tam, kde nebudú osadené značky, a kde nebude vyslovene označené parkovacie miesto, tak tam nebude možné parkovať," vraví Katarína Rajčanová.

Pre chodcov je zákaz parkovania na chodníkoch vítanou zmenou. Vodičom to však značne sťaží situáciu. Prípadne porušovanie predpisov v súvislosti s parkovaním bude kontrolovať mestská polícia. Využívať budú objektívnu zodpovednosť, čo znamená, že pokuta aj s fotkou nesprávne zaparkovaného auta príde majiteľovi rovno domov.

Výška takejto pokuty je pevne stanovená na 78 Eur. Ak však vodič bez preukazu ZŤP zaparkuje na takomto vyhradenom mieste, ide už o správny delikt a pokuta sa šplhá už na 198 Eur. Okrem objektívnej zodpovednosti budú mestskí policajti v niektorých prípadoch naďalej osádzať imobilizéry, teda tzv.papuče.

"Imobilizéry tým, že sú viditeľné, budú pôsobiť na ľudí preventívne, a teda dokážu ich odradiť od páchania priestupkov. Objektívna zodpovednosť nemá preventívny účinok ako osádzanie papúč, ale vďaka nej dokážeme fungovať objektívnejšie, rýchlejšie a efektívnejšie," hovorí hovorkyňa MsP v Bratislave Barbora Krajčovičová.

Ako so žiadnou zmenou, ani s novou parkovacou politikou nebudú spokojní všetci:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy