Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Od havárie v Černobyle uplynulo 35 rokov. Pán Rezničenko si na hrôzy likvidácie spomína dodnes
Zdielať na

Od havárie v Černobyle uplynulo 35 rokov. Pán Rezničenko si na hrôzy likvidácie spomína dodnes

SEČOVCE / Od havárie v jadrovej elektrárni v Černobyle tento rok uplynulo 35 rokov. Mnohí z tých, ktorí pomáhali pri záchranných prácach, už nie sú na tomto svete. Silná radiácia si vyžiadala svoju daň. My sme navštívili takzvaného likvidátora z Černobyľa, ktorý mal viac šťastia. Sergej Rezničenko bol medzi prvými, ktorí šli pomáhať do blízkosti reaktora. Podarilo sa mu prežiť. Jeho domovom sa stalo Slovensko a práve dnes oslavuje 62 rokov.

Na likvidácii pracovalo viac ako 600-tisíc ľudí 

Keď synovia Rezničekovcov nastúpili do školy, rodičia spolužiakov zakázali svojim deťom hrať sa s nimi. "Povedali im, nekamaráťte sa s nimi, lebo oni sú rádioaktívni," povedala pani Zlatica Rezničenková. 

Ich otec, Sergej Rezničenko išiel do radiáciou zasiahnutej zóny ako 26-ročný. Černobyľskí hasiči a záchranári trpia následkami explózie dodnes. "Tie bolesti...chlapi kričali od bolesti a oni ani lieky vtedy nemali na to, aby im pomohli," uviedla pani Rezničenková. 

Počet ľudí, ktorí pracovali na likvidácii havárie sa odhaduje na viac ako 600-tisíc. Sergej pracoval pri troskách reaktora vyše dvoch mesiacov bez toho, aby ho niekto prišiel vystriedať. 

Na Černobyľ spomínajú dodnes 

"Vtedy som tam už začal cítiť bolesti nôh, ale neprikladal som tomu váhu, lebo som robil od rána do rána," povedal likvidátor z Černobyľu Sergej Rezničenko. "Vždy, keď vidíme takéto filmy, tak ja hovorím, Sergej aj ty si tam, aha, tento herec sa na teba podobá a vždy mi slzy z očí vypadnú a veľmi ho ľúbim," uviedla pani Rezničenková. 

Zdravotné problémy netrápia iba Sergeja ale aj jeho manželku, obaja chodia s barlami. Dobrí ľudia však medzi nami ešte stále sú a rovnako ako Sergejovi tak aj Zlatici dnes priniesli zdravotné pomôcky. Sergej práve dnes oslavuje 62 narodeniny. 

Žiadne drahé dary ani honosná hostina - v tejto rodine je totiž ešte stále v móde skromnosť, láska a želania, ktoré by mnohým v dnešnej dobe už ani nenapadli. 

"Zatancovať si s tebou tak, ako sme tancovali za mlada a boli sme ten najkrajší pár, ja si myslím, že my si to ešte niekedy zopakujem, všetko najlepšie a veľmi ťa ľúbim," dodala pani Rezničenková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy