Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka: Heger by mal prevziať zodpovednosť a vložiť sa do riešenia problémov v boji s pandémiou
Zdielať na

Prezidentka: Heger by mal prevziať zodpovednosť a vložiť sa do riešenia problémov v boji s pandémiou

BRATISLAVA / Prezidentka na osobnom stretnutí v Prezidentskom paláci požiadala Eduarda Hegera, aby prevzal plnú zodpovednosť za súčasnú situáciu a začal riešiť nielen boj s pandémiou, no aj konflikty v útrobách koalície.

"Sme v situácii, keď si už nemôžeme dovoliť sledovať nekonečné politické súboje, ktoré nemajú víťaza, iba porazených," otvorila Zuzana Čaputová video na sociálnej sieti približujúce náplň svojho rozhovoru s predsedom vlády. Prezidentka tvrdí, že je to práve Heger, ktorý má prevziať iniciatívu a pracovať na tom, aby sa Slovensko dokázalo popasovať s problémami dnešnej doby.

Situáciu vníma ako kritickú a odsudzuje žabomyšie vojny prekážajúce nájdeniu východísk. "Koalícia nedokáže prijať prakticky ani jedno opatrenie bez toho, aby sa nestalo predmetom vnútrokoaličného sporu alebo hrozby jej rozpadu. Partneri si hádžu pod nohy polená a potkýna sa na nich celá krajina," zhodnotila prezidentka. Zároveň dodala, že ak sa samotní členovia vlády nedokážu dohodnúť na nutných krokoch, ľudia ich budú akceptovať len ťažko.

Hlava štátu apelovala na kompetentných pri prijímaní reforiem a zdôraznila, že krajina v týchto časoch potrebuje silné osobnosti. "Už druhý týždeň sme najhorší na svete v počte infikovaných na počet obyvateľov. Stále pritom nemáme schválený štátny rozpočet a navýšenie platov zdravotníkov je podmienené dohodou na zmene ďalších zákonov a ústavy. Sme v kríze a o to silnejšie líderstvo potrebujeme," povedala Zuzana Čaputová.

Kancelária predsedu vlády vo svojej tlačovej správe reagovala na vyjadrenia prezidentky. Potvrdzuje, že Heger si vypočul jej názor, no situácia je podľa premiéra natoľko zložitá a vypätá, že odlišné pohľady na riešenia sú jej prirodzeným následkom. Súhlasil s potrebou väčšej jednoty v koalícii, no snažil sa apelovať aj na osobnosti z druhého tábora. "Premiér v tejto súvislosti vyzýva opozíciu, aby prestala pri téme COVIDu bojovať s vládou, ale pridala sa zachraňovať životy. ​ Dnes je nevyhnutné prinášať jednotu a zmierňovať napätie v spoločnosti, v čom zohrávajú ústavní činitelia kľúčovú rolu,znie oficiálne vyjadrenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy