Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cudzie spravodajské služby sa snažili získať nové kontakty na najvyšších predstaviteľov štátu, hovorí šéf SIS
Zdielať na

Cudzie spravodajské služby sa snažili získať nové kontakty na najvyšších predstaviteľov štátu, hovorí šéf SIS

BRATISLAVA / Slovenská informačná služba predložila v Národnej rade v utajenom režime výročnú správu za minulý rok. V nej skonštatovala snahu cudzích spravodajských služieb vniknúť medzi členov obmeneného štátneho aparátu po vlaňajších voľbách.

Podobnú správu predložilo aj vojenské spravodajstvo, podľa ktorého sa o infiltráciu snažili Rusko a Čína. Obe naše spravodajské služby tiež odhalili zvýšenú činnosť šírenia dezinformácií cez online priestor či už zo zahraničia alebo od nás. Aj pre pandémiu a s cieľom podkopávať demokratický politický systém na Slovensku.

Riaditeľ SIS Michal Aláč informoval, že extrémizmus patrí medzi úlohy a záujmy SIS. "Túto oblasť sme monitorovali veľmi podrobne a zákonných príjemcov informovali o aktuálnom dianí na extrémistickej scéne. Odstupovali sme relatívne často podrobné informácie, avšak už konkrétne opatrenia musia prijať jednotlivé rezorty, do ktorých pôsobnosti to patrí,“ ozrejmil. Podľa neho zaznamenali aj ohrozenia v kybernetickom priestore, o ktorých SIS informovala zákonných príjemcov, aby sa mohlo podrobne zanalyzovať, prečo k útoku došlo, čo bolo konkrétnym objektom a aby sa navrhli potrebné opatrenia na zabezpečenie kyberpriestoru. Pokiaľ ide o teroristické hrozby, Aláč povedal, že nezaznamenali priamu teroristickú hrozbu na záujmy SR na slovenskom území a ani v zahraničí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy