Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič presadzuje 500-eurové poukážky pre seniorov: Návrh posunie parlamentu
Zdielať na

Matovič presadzuje 500-eurové poukážky pre seniorov: Návrh posunie parlamentu

BRATISLAVA / Koaličná rada sa dnes, 29. novembra, ako obvykle stretla popoludní na Úrade vlády. Zatiaľ čo sa krajina pripravuje na Vianoce, sviatok pokoja a lásky, vo vládnej koalícii to vrie. Naznačuje to súčasný stav v parlamente, ale aj aktuálne 500-eurové poukážky pre seniorov za zaočkovanie. Napriek nedohode v koalícii ich presadzujú Igor Matovič a Boris Kollár.

Vládni lídri sa dohodli, že "citlivé" témy si nechajú až na koniec aktuálnej schôdze parlamentu. Či už ide o reformu národných parkov, reformu nemocníc, dlhovú brzdu, sporný paragraf 363, ale aj ako hovoria politici zákon roka, rozpočet na budúci rok. Do toho sa ešte dostal návrh, ktorý chce minister financií presadiť. 500-eurovú poukážku do pandémiou ťažko skúšaných služieb pre každého seniora, ktorý sa dá zaočkovať. Pri milióne očakávaných zaočkovaných sa teda rozprávame o pol miliarde eur. "Peniaze budú z toho, čo ošetríme na zdravotnej starostlivosti dôchodcov," vysvetlil minister financií Igor Matovič.

Po zjavne nie príliš úspešnej očkovacej lotérii prišiel s týmto návrhom v sprievode Borisa Kollára. Teda bez ďalších dvoch koaličných partnerov. SaS obišli, liberáli pritom navrhovali 150 eur pre seniora, a to cash. Matovič už pred dnešným rokovaním vydal jasný signál, že už ani posvätná koaličná rada v tomto prípade posvätná nebude. "V koaličnej zmluve máme napísané, že návrhy, ktoré sa týkajú ochrany života nie je možné vetovať," dodal Matovič.


"Keď si to zoberú na svoje bedrá. My sme za to, aby sa motivácia k očkovaniu dala práve zvýhodňovaním očkovaných," vysvetlila poslankyňa Anna Zemanová. Matovičovi v prípade 500-eurových poukážok môže pomôcť opozícia, ktorá so samotnou myšlienkou problém nemá. "Kombináciu podpory slovenských seniorov. 200 eur priamo im na účty a 300 eur ako motivácia," vyjadril sa Peter Pellegrini z Hlasu. Igor Matovič má v pláne svoje "očkošeky" schváliť na mimoriadnej vláde už zajtra a posunúť ich do parlamentu. Koaličná rada má na stole aj ďalšie rozdeľujúce témy, ako reforma nemocníc, národných parkov, rozpočet, ale aj prípadné zatvorenie škôl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy